Днес изтича крайният срок за общественото обсъждане на проекта на

...
Днес изтича крайният срок за общественото обсъждане на проекта на
Коментари Харесай

Изтича крайният срок за обществено обсъждане на проекта за линията на бедност

Днес изтича крайният период за публичното разискване на плана на държавно разпореждане за установяване на линията на беднотия за 2023 година.

Документът планува от 1 януари следващата година тя да бъде 504 лв. вместо досегашните 413 лв., което значи нарастване с 22 %.

От КНСБ оповестиха, че не одобряват оферти план и упорстват линията на беднотия да бъде 541 лв., което е нарастване с близо 31 %, оповестява БНР.

Линията на беднотия се дефинира по специфична методика, която беше одобрена от държавното управление през есента на 2019-а година. Съгласно нея се употребяват данните от проучването на Евростат " Статистика на приходите и изискванията на живот " за миналата година, като размерът й се индексира с цените на дребната по състав кошница за декември на миналата година на годишна база. През 2021 и 2022 година обаче беше изработен компромис с тази методика и се анулира корекцията за индексиране.

От КНСБ са безапелационни, че по този метод линията на беднотия не се пресмята съответно. Синдикалистите упорстват за 2023-а година да се възвърне коригирането с инфлацията основано на дребната потребителска кошница на данните на Евростат, тъй като този аршин има значимо значение, изключително в обстановката на висока инфлация. Президентът на КНСБ Пламен Димитров съобщи:

" Ние споделяме да използван, в действителност, цялата методика, която прави 541 лв. за 2023 година линията на беднотия. Защо това е значимо? Защото, в случай че вдигнем там линията на беднотия доста повече семейства ще получат право за енергийни помощи, а те се декларират в този момент през август. Трябва да е ясно на какви критерии би трябвало да дават отговор, с цел да могат октомври, ноември, декември да получат съответните пари тези, които имат потребност, и които ще имат потребност сигурно, това е основен въпрос, съгласно мене ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР