Днес изтича 7-дневният срок за номинации на нов управител на

...
Днес изтича 7-дневният срок за номинации на нов управител на
Коментари Харесай

Изтича срокът за номинации за нов управител на БНБ. Кои ще се борят за поста?

Днес изтича 7-дневният период за номинации на нов шеф на Българска народна банка. За поста е препоръчан ръководителят на парламентарната група на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров. А през днешния ден водачът на " ИТН " Слави Трифонов разгласи, че публично ще номинира за поста ръководителя на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански. 

Миналата седмица депутатите приеха правилата за избор на шеф на БНБ като дефинираха период от 7 дни за внасяне на кандидатурите в парламентарната бюджетна комисия. До изработването на нова процедура се стигна откакто първият опит за избор на нов шеф при започване на тази година се провали. Процедурата беше стартирана на 16 февруари, защото мандатът на сегашния гуверньор Димитър Радев изтече още в средата на юли, предходната година. До края на периода за номиниране, който изтече при започване на март обаче не беше подадена нито една кандидатура.

" Нашето предложение от " Продължаваме промяната " е Андрей Гюров, макар че несъмнено ще е в ущърб на нашата парламентарна група да загубим лидера си ", съобщи в изявление за предаването " Преди всички " по БНР Венеция Нецова-Ангова, член на две комисии в Народното събрание:

" Небезизвестно е, че ръководещото болшинство не съблюдава първия период за номиниране на претендент за Българска народна банка. Това е справедлив факт и това е реалност, тъй като одобряваме извънредно съществено тази позиция и това да намерим най-правилния човек, който да има нужната експертиза, професионален опит и нравственос, тъй че да може идващите шест години да води страната напред в банковия и финансовия бранш. Смятам, че е значимо България да получи допустимо най-хубавия гуверньор, който в действителност да следи за банковия контрол и да води страната към влизане в еврозоната. Позицията е доста виновна, а и сме във време, в което има война в Украйна, към момента тлееща пандемия, енергийна рецесия в Европа и в света ", добави Венеция Нецова-Ангова.  

Днес парламентарната група на " ИТН "  официално ще номинира депутата и ръководител на парламентарната бюджетна комисия Любомир Каримански за шеф на Българската национална банка (БНБ), разгласи във Facebook водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов. Според него Каримански пригежава нужните качества и " не се е появил отнякъде в последния миг ".

" Измина една бурна година, в която вие четохте, гледахте, информирахте се, евентуално сте употребявали и интуицията си, и в последна сметка сте създали своите заключения. Някъде през това време сте си основали мнение или усещане и за Любомир Каримански. Защото работата, която той свърши, беше пред очите ви. Аз съм склонен с министър-председателя, който още при започване на своя мандат съобщи, че всяка значима позиция в страната би трябвало да бъде заемана от претендента с най-хубавата подготовка. Конкретно за позицията шеф на Българска народна банка, аз и моите сътрудници имаме достойнството животът да ни е срещнал с човек, за който сме се убедили, че е най-хубавата кандидатура ", показва Слави Трифонов и аргументира номинацията на Каримански и с къса професионална визитка.

" Господин Каримански беше един от първите финансови и банкови специалисти, който обърна внимание на проблемите в Българската банка за развиване, отнасящи се до централизация на кредитни експозиции в изключително огромни размери в едни и същи компании. И нещо доста значимо - всички, които познават Любомир Каримански, знаят, че той не може да бъде ръководен и никой не може да му подрежда. А това прави кандидатурата му още по-силна. Парламентът би трябвало да реши желае ли страната да има подобен шеф на Българска народна банка или не желае ", споделя още водачът на Има Такъв Народ. 

Източници: БНР, БТА 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР