Днес има добра новина. Базовото репродуктивно число вече втори ден

...
Днес има добра новина. Базовото репродуктивно число вече втори ден
Коментари Харесай

Витанов: Дифузното разпространение спря да расте, приказките за локдаун постепенно ще затихнат

Днес има добра вест. Базовото репродуктивно число към този момент втори ден е под 1.3.Тази заран е 1.13. Какво значи това? Означава, че часовникът на бомбата спря след 8 дни тиктакане. Обхватът на болестта продължава да се уголемява, само че към този момент с темпове, само че които здравната система би могла да насмогне, въпреки и с големи старания. Това написа във Facebook профила си математикът проф. Николай Витанов.

Ето какво проучва още той:

" Знаете, че от дълго време ви запитвам, кое е най-малкото шестцифрено число. Знаете и отговора - 100 000. Радостната вест не трябва да води до разпределяне. Здравната система е претрупана механически (трябва бързо да се разкриват нови кревати и освен елементарни, само че и интензивни такива) и кадрово (не доближават фрагменти, а тези, които са на първа линия, са мощно изтощени от дългата борба). Малко спомагателен оптимизъм идва от картите. На картата на риска според проекта на Министерството на опазване на здравето виждаме леко стесняване на обсега на зоната от области на равнище 4. Това е краткотрайно, само че е глътка въздух. Същото е и ситуацията с прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост. Картата на риска според нашата методология остава напълно виолетова. Това демонстрира, че ситуацията ще продължава да е съществено и през тази седмица.

Положително е обаче, че знаците, характеризиращи разпространяването на болестта стопираха да порастват. Това приказва, че силата на дифузното разпространяване, въпреки и да е огромна, спря да пораства. С други думи - открива се опция за изкривяване на наклонността на повишаване на броя на новите случаи. С още по-други думи - открива се опция да се сбъдне предсказанието ми за вторичния октомврийски пик. Знаете, че още през септември, когато го предсказвах, че чакам оптималният брой на новите случаи ди доближи 7000 - 7500.

Починалите до момента за октомври 2021 са 7.06 пъти повече в сравнение с умрелите за целия октомври 2020.

Имайте мислено, че разпространяването на болестта в страната е дифузно - всички области са с такова разпространяване. Моделите демонстрират известно намаляване на дифузното разпространяване. Ако това е по този начин, то приказките за локдаун последователно ще затихнат. Ще остане това, което от дълго време съм ви писал - цялостен локдаун (пълно затваряне на всички и излизане самичък след позволение със SMS) няма да има. Не забравяйте въпреки всичко, че това е политическо решение ", уточни той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР