Днес Европейската комисия предлага правила за целия ЕС за борба

...
Днес Европейската комисия предлага правила за целия ЕС за борба
Коментари Харесай

ЕК предлага правила за целия ЕС за борба с насилието над жени

Днес Европейската комисия предлага правила за целия Европейски Съюз за битка с насилието над дами и домашното принуждение. Предложената инструкция ще криминализира изнасилването, квалифицирано като такова при неналичието на единодушие, гениталното осакатяване на дами, както и кибернасилието, което включва: шерване на интимни изображения без съгласие; киберпреследване; кибертормоз; и киберподбуждане към принуждение или ненавист.

Новите правила също по този начин укрепват достъпа на жертвите до правораздаване и предизвикват страните членки да вкарат механизъм за обслужване на едно гише, което значи, че всички служби за поддръжка и отбрана ще бъдат събрани на едно място. Жертвите следва да могат да предявяват иск за обезщетение в хода на наказателното произвеждане. В предлагането се приканва също по този начин за съответни и профилирани отбрана и поддръжка, да вземем за пример посредством безвъзмездни телефонни линии за помощ и спешни центрове за жертвите на обезчестяване.

В него също по този начин се планува целенасочена поддръжка за групи със характерни потребности или изложени на риск, в това число дами, бягащи от въоръжени спорове.

За да се отговори на доста характерните потребности на жертвите на полово принуждение, Комисията предлага страните членки да дават профилирани услуги, в това число спешни центрове за жертвите на обезчестяване. Жертвите, изложени на нараснал риск от принуждение, в това число дамите, бягащи от въоръжени спорове, следва да получат целева поддръжка от страните членки. Националната гореща телефонна линия за поддръжка на жертвите на принуждение над дами и домашно принуждение следва да бъде налична денонощно и целогодишнои да бъде безвъзмездна. Когато жертвата е дете, органите следва да дават съобразена с възрастта поддръжка във висшия интерес на детето. Жертвите на кибернасилие също ще имат право на съответна поддръжка, в това число препоръки по какъв начин да потърсят правна помощ и по какъв начин да отстранен онлайн наличието. В случаите на полов тормоз на работното място на жертвите и работодателите следва да се дават външни консултантски услуги.

Държавите членки следва да обменят най-хубави практики и да се съветват между тях по наказателни каузи, в това число посредством Евроюст и Европейската правосъдна мрежа. За да се следи напредъкът и да се следи ситуацията във всички страни членки, Комисията предлага също по този начин страните членки да бъдат задължени да събират данни по отношение на насилието над дами и домашното принуждение, които да бъдат включвани в общоевропейско изследване на всеки пет години.

Доклад от 2022 година по отношение на равенството сред половете

Комисията разгласява през днешния ден и изданието за 2022 година на годишния отчет на Европейската комисия по отношение на равенството сред половете в Европейски Съюз. През 2021 година бяха направени обилни стъпки във връзка с законодателните оферти, а точно по отношение на прозрачността на заплащането и съответните минимални работни заплати в Европейски Съюз, както и във връзка с новия законодателен акт за цифровите услуги, който ще спомогне за отбраната на потребителите онлайн. През декември 2021 година Комисията предложи също по този начин в листата на закононарушенията на Европейски Съюз да бъдат включени речта на омразата и закононарушенията от ненавист.

В отчета също по този начин се показва, че дамите бяха наранени от пандемията в несъразмерна степен. През 2020 година присъединяване на дамите в работната мощ понижа с 0,5 % спрямо 2019 година, след десетилетие на непрекъснато повишаване. Насилието над дами и домашното принуждение също не престават да бъдат необятно публикувани в Европейски Съюз и бяха изострени от пандемията, в това число онлайн насилието.

Както демонстрира и отчетът, несправянето с насилието над дами и домашното принуждение коства пари — съгласно оценките 289 милиарда евро годишно.

Контекст

Необходимостта от попречване и битка с насилието над дами, от отбрана на жертвите и от наказване на причинителите беше оповестена в политическите насоки на ръководителя Фон дер Лайен като основен приоритет за Комисията и е част от Стратегията за тъждество сред половете за интервала 2020—2025 година

Насилието над дами и домашното принуждение са необятно публикувани в целия Европейски Съюз и съгласно оценките засягат всяка трета жена в Европейски Съюз. Половината от дамите са били подлагани на полов тормоз. Пет % от дамите оповестяват, че са били изнасилени. Насилието онлайн също нараства, като е ориентирано по-специално към дамите в публичния живот, да вземем за пример публицисти и политици. Всяка втора млада жена е потърпевша от кибернасилие, учредено на пола. Жените биват подлагани на принуждение и на работното място: за към една трета от дамите в Европейски Съюз, които са били подложени на полов тормоз, това се е случило на работното място.

Европейският парламент, както и неправителствените организации в целия Европейски Съюз и организациите за отбрана на правата на жертвите неведнъж приканиха за законодателство по отношение на насилието над дами и домашното принуждение, както и по отношение на кибернасилието над дами в по-общ проект.

Като част от настоящата работа на Комисията за битка с насилието, учредено на пола, и за поощряване на равенството, а също и по линия на новата стратегия за финансиране " Граждани, тъждество, права и полезности " на стойност 1,55 милиарда евро, през 2022 година към този момент са разполагаем 30,5 милиона евро за планове за попречване на и битка с насилието над дами и деца, както и 6,8 милиона евро за планове, насърчаващи пълноценното практикуване на правата на дамите, свободата от стандарти, свързани с пола, равновесието сред професионалния и персоналния живот, овластяването на дамите и консолидираното на правилото на тъждество сред половете.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР