Днес една от най-успешните български тенисистки Цветана Пиронкова празнува имен

...
Днес една от най-успешните български тенисистки Цветана Пиронкова празнува имен
Коментари Харесай

Преди 10 години Пиронкова сътвори история на Уимбълдън

Днес една от най-успешните български тенисистки Цветана Пиронкова чества имен ден и това ни дава превъзходен мотив да се върнем към един от най-славните моменти за България в аристократичния спорт. Преди 10 години Пиронкова доближава до полуфиналите на най-престижния шампионат в тениса - " Уимбълдън ". Това е и най-силното класиране на българска тенисистка на шампионата от " Големия шлем " в Лондон. Година по-късно пловдивчанката демонстрира, че този триумф не е бил инцидентен, достигайки до 1/4-финалите, където губи от бъдещата шампионка Петра Квитова. Но точно невероятният поход на Цвети в All England Club през 2010 година си остава най-незабравимото и стойностно достижение в нейната кариера, като по пътя към полуфиналите Пиронкова реализира впечатляващи победи, а пред нея прекланя глава даже петкратна шампионка на The Championships.


Сякаш нищо не предвещава страхотния рейд на Пиронкова на " свещената трева " в Лондон. Българката влиза в шампионата като №82 в международната класация и със единствено една победа през сезона на трева, реализирана в Ийстборн. Но в първата седмица на " Уимбълдън 2010 " Цвети е във вихъра си. В първите три кръга тя се изправя поредно против три представителки на Русия - Анна Лапушенкова, Вера Душевина и Регина Куликова. Пиронкова освен побеждава и трите рускини, само че го прави по доста безапелационен метод - 6:0, 7:6 (7) против Лапушенкова, 6:3, 6:4 против 56-ата в ранглистата на WTA по това време Душевина и 6:4, 2:0 против Куликова, която се отхвърля при започване на втората част.


Така Пиронкова доближава за първи път в кариерата си до 1/8-финалите на шампионат от " Големия шлем ", само че въобще няма желание да стопира дотук. В четвъртия кръг нейна съперничка е французойката Марион Бартоли, която е сложена под №11 в схемата. Три години по-късно Бартоли ще завоюва " Уимбълдън ", само че през 2010 французойката е безпомощна против първата ракета на България тогава. Пиронкова побеждава с 6:4, 6:4 и към този момент е на 1/4-финал, където я чака не какъв да е, а някогашната №1 в света и петкратна шампионка на " Уимбълдън " Винъс Уилямс. Това обаче не стъписва Цвети, която още през 2006 година е шокирала по-голямата сестра на Серина Уилямс с 2:6, 6:0, 9:7 в първия кръг на Australian Open.


Ето, че и на още един шампионат от " Шлема " Винъс Уилямс, сложена под №2 в схемата, би трябвало да си тръгне победена от пловдивчанката - този път даже и без кой знае какви драми - 6:2, 6:3 за българката. Пиронкова в действителност се оказва една от най-неудобните съпернички на носителката на 7 трофеи от " Големия шлем ", защото още веднъж побеждава американката на " Уимбълдън " година по-късно, освен това с безусловно същия резултат, единствено че на 1/8-финалите. От общо 4 мача против американката, Цвети има единствено едно проваляне - в първия им дуел през 2005 година на клея в Истанбул, когато Пиронкова е едвам на 17 години.


Така, след пет следващи двусетови победи, българката сензационно е на 1/2-финалите на Уимбълдън ", а там нейна противничка още веднъж е рускиня - четвъртата представителка на тази страна, изпречила се на пътя на Пиронкова в границите на две седмици. Тук приказката на Цвети завършва, само че не и преди тя да завоюва 11-ия си следващ сет в шампионата.

 Вера Звонарьова е надалеч по-класна от другите си сънароднички, с които Пиронкова премерва сили в първите три кръга. Звонарьова е №21 в ранглистата по това време, а по-късно същата година доближава и до втория си край на шампионат от " Шлема " - на US Open. След поврат с 3:6, 6:3, 6:2 рускинята надвива над Пиронкова и си обезпечава среща със Серина Уилямс на финала, а 22-годишната тогава Пиронкова си потегля от Лондон с високо вдигната глава и написва златна страница в историята на българския тенис.

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР