Днес е вторият ден от Страстната седмица - Велики вторник

...
Днес е вторият ден от Страстната седмица - Велики вторник
Коментари Харесай

Велики вторник е

Днес е вторият ден от Страстната седмица - Велики вторник - ден за поуки и последни нравствени директиви. Иисус ни дава образец по какъв начин да благотворим - не като даваме от остатъка си, а както бедната вдовица да отделим от последните си материални средства.

Този ден Църквата избира за поука - посредством Притчата за десетте девици. В нея се приказва за пет мъдри и пет неразумни девици , като се подразбира пет мъдри и пет неразумни човешки души. Мъдрите имали чисти светилници и заветен елей, а неразумните - единствено чисти светилници. Светилниците в тази алегория символизират телата, а маслото - елеят, е знак на милостта. На гръцки език " благосклонност " се произнася " елеос ". На празничната утреня освещаването на църквата се усилва от запалването на свещите и елея, когато се пеят псалмите за многото милости Божии към определения народ.

Христос разказал притчата за девиците на вярващи, с цел да им покаже, че би трябвало постоянно да са подготвени да срещнат Небесния Жених с непорочие, лепта и подготвеност за положителни каузи.

В нощта против Велики вторник Иисус Христос бил във Витания, а на сутринта пристигнал в Йерусалимския храм, където поучавал народа .

Първосвещениците и старейшините , като слушали Неговите притчи, разбирали, че приказва за техните грехове и желали да го заловят, само че и се бояли да го атакуван намерено, тъй като хората го почитали като оракул.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР