Днес е вторият ден от срещата на високо равнище на

...
Днес е вторият ден от срещата на високо равнище на
Коментари Харесай

Румен Радев с реч на срещата на НАТО в Лондон, сблъсък между Тръмп и Макрон


Днес е вторият ден от срещата на високо ниво на НАТО, отдадена на 70-тата годишнина от учредяването на Алианса. Очаква се да бъдат разисквани новите закани, в това число в киберпространството и космоса.

Планирано е изказване да направи българският президент Румен Радев. Той ще организира и двустранни срещи.

Американският президент Доналд Тръмп заплаши с налагане на налози или търговски ограничения страните от НАТО, които не дават задоволително пари за организацията. За през днешния ден Тръмп възнамерява да даде работен обяд на водачите на 9 страни-членки, измежду които България. Те са единствените в НАТО, които заделят желаните 2% от Брутния вътрешен артикул за защита.

Снощи водачите се събраха на приема при английската кралица в Бъкингамския замък, а по-късно участваха и в публична вечеря на "Даунинг стрийт " 10. Вниманието обаче привлякоха Тръмп и френският му сътрудник Еманюел Макрон.

След като американският президент се изрече по редица въпроси, в това число и за това, че няма да се меси в английските избори, той се скара на Макрон за „ обидните “ мнения, че „ НАТО е в мозъчна гибел “. Макрон обаче не се отхвърли от думите си и даже сподели, че европейските страни би трябвало да играят по-голяма роля в НАТО, с цел да бъдат по-малко подвластни от Съединените щати.

През последните седмици Макрон се опита да промени дневния ред на срещата, като изиска обзор на „ мъртвата “ тактика на НАТО, само че Тръмп, който се похвали, че е принудил държавите-членки да усилят разноските за защита, отвърна на удара.

"Никой не се нуждае от НАТО повече от Франция ", предизвести Тръмп. "За тях това е доста рисково изказване ", съобщи думите на американския водач БГНЕС.

Макрон: Турция от време на време си сътрудничи с „ Ислямска страна “

Френският водач отбрани упрекна Турция, че работи дружно с екстремисти в Сирия. "Общият зложелател през днешния ден са терористичните групи, които загатнах. Съжалявам, че нямаме същото определение за тероризъм ", сподели Макрон. Той означи, че Турция е нападнала кюрдските отряди, които поддържаха съдружниците против ИДИЛ и упрекна Анкара в работа с доближени на ИДИЛ.

Полският президент Анджей Дуда омаловажи разногласието, като съобщи, че има вяра, че ще бъде открито "добро решение ". Но той също прикани Макрон да направи „ съответни оферти “ по какъв начин да усъвършенства съюза.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг възобнови личната си рецензия към забележките на френския водач, като съобщи, че съдружниците "никога не би трябвало да слагат под въпрос единството и политическата подготвеност да бъдат дружно и да се пазят ".

На най-очакваната среща – сред Еманюел Макрон, Ангела Меркел и Борис Джонсън и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, отдадена главно на Сирия, беше взето решение да се спрат нападенията против цивилни в арабската страна. Преди това Макрон не спести сериозните думи към Ердоган за държанието на Турция като страна-членка на НАТО.

Меркел съобщи, че е "сравнително оптимистична " след срещата, само че Макрон предизвести, че "не всичко е било изяснено и не са отстранени всички неясноти ". "Има различия, избор, който не общ, само че би трябвало да продължим напред. Аз съм прагматик ", сподели той.

Ердоган заплаши, че ще блокира напъните на НАТО да усили отбраната на балтийските страни против Русия, в случай че останалите съдружници не разгласят кюрдските отряди, които се бориха дружно с американските и френските сили против ИДИЛ в североизточна Сирия, за "терористи ".





Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР