Днес е Велики четвъртък и по традиция се боядискват яйца.

...
Днес е Велики четвъртък и по традиция се боядискват яйца.
Коментари Харесай

По традиция днес се червят яйца - ето няколко нетрадиционни метода

Днес е Велики четвъртък и по традиция се боядискват яйца. Първото яйце за  Великден  винаги се боядисва в алено. С него се прави кръстен знак по челата и бузките на децата за здраве. Оставя се пред домашната икона през цялата година и с него се бае срещу уроки и заболявания, срещу естествени бедствия и стихии. Често се заравя в средата на равнищата или лозето, с цел да защищава хората от градушка и пожари.

Ето няколко хрумвания за украса при боядисването:

Декупаж 

Необходими материали:

- мека хартия или разноцветни салфетки

- ножица или перфоратор с забавни форми

- декупажно лепило (или лак)

- четка

Интересната визия се реализира с струпване на пластове, т.е. не е притеснително, че се застъпват формите. Така се основава забавен оптичен резултат и самобитна компактност. Изрязаните (или перфорирани) формички се закрепват с по капка от декупажното лепило, а по-късно цялото яйце се минава с тъничък пласт от него. Подредени в кошница с великденска трева, са като същинска цветна градина. 3D дизайн.

Яйца с вратовръзки

Необходими артикули:

- копринена вратовръзка или риза 

- парче бяла завивка

- 3 с. л. оцет

- олио

Вратовръзката се нарязва на късчета, задоволително огромни, с цел да могат да покрият едно яйце. Завива се с шарките към яйцето. След това се увива в парче от бялата забрадка. Поставя се в стъклен или емайлиран съд, залива се с вода, към която се прибавят лъжиците оцет. След кипването на водата, яйцата се оставя за още към 20 минути. Развиват се частите плат и за повече искра се полира с олио. Принтът от вратовръзката се отпечатва върху черупката на яйцето, чрез горещата вода. Хубави яйца се получават се повече модели и цветове вратовръзки.

Дантелени яйца

Необходими артикули:

- дантела от дреха или завивка (панделки или ширити с забавна форма)

- гумени ластичета

- ножица

- багра за яйца

Изрязаните с ножица части дантела се слагат върху яйцето под надолнище и с дължина по избор. Връзват се на възел или се прикрепват с гумен ластик (от тези, които най-вече скубят косата). Може да се създадат концентрично, пресечно, симетрично или да покрият цялото яйце. Трябва да се стегне добре, с цел да не прониква багра под плата. " Опакованите " яйца се слагат в купата с разтворена багра и се боядисват по общоприетия метод. След като изсъхнат, ластикът и дантелата деликатно се махат, с цел да оставят своята красива бяла диря. Нежността на дантелата придава невероятна ефирност.

Класиката

Ежегодното боядисване на яйца включва няколко съществени техники:

- нормално боядисване в 4 цвята;

- прибавяне на олио в боята, което оцветява яйцето на петна и точки. Прехвърлянето от една в друга багра основава същинска цветна палитра върху черупката;

- слагане на стръкчета зеленина - копър, детелина, магданоз и други, завиване в чорапогащник и боядисване. Върху яйцата се отпечатват красиви бели стръкчета.

- варене във вода с добавени люспи от червен лук. Яйцата стават в красиви жълто-оранжево-червени отенъци. Много са красиви и всяко е неповторимо със личната си шарка;

- боядисване с капки багра и памук. Всяко яйце се завива в парче памук и върху него се капе по малко от другите бои. Резултатът е непредвидим, само че постоянно доста красив; 

- изобразяване с восък. Нужно е самообладание, тъй като по-красивите яйца са с фини и нежни повтарящи се детайлчета.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР