Днес е Велика сряда - денят от Страстната седмица, посветен

...
Днес е Велика сряда - денят от Страстната седмица, посветен
Коментари Харесай

Велика сряда - денят на предателството за тридесет сребърника

Днес е Велика сряда - денят от Страстната седмица, отдаден на непоколебим пост, в който църквата напомня за измяната на Юда и приканва към смирение.
В този ден се напомня за разкаялата се грешница, която изляла съд драгоценно миро върху Иисус. Жената съумяла да влезе в дома на Симон Прокажени, където бил Христос с учениците си. Тя носела алабастрен съд с миро, с цел да засвидетелства почитта си към него. В бързината да не ѝ се пречи на положителното желание тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото. Някои от апостолите възроптали, че е било по-добре мирото да се продаде и парите да се раздадат на бедните. Но Христос отвърнал да не я смущават, тъй като помазвайки го, тя го приготвя за погребението му, а усърдието ѝ ще се разгласи по целия свят.

Според евангелския роман в деня, когато грешницата умила със сълзи краката на Спасителя, било осъществено и най-голямото изменничество - Юда Искариот, един от учениците на Иисус, отишъл при юдейските първенци от Синедриона и се уговорил с тях да им го съобщи против тридесет сребърника.

Тази година църковните празници към Великден ще бъдат отбелязвани друго от нормалното поради ограничаващите ограничения против разпространяването на ковид в България. По гледище на Светия Синод църквите ще останат отворени и в тях ще текат служби, само че влизането би трябвало да става при съблюдаване на строги правила. Миряните би трябвало да съблюдават отдалеченост от два метра и да носят маски. Властите приканиха хората да заобикалят ходенето в храмовете, в случай че не е извънредно належащо.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР