Днес е Световният ден на свободата на печата и свободното

...
Днес е Световният ден на свободата на печата и свободното
Коментари Харесай

В Световния ден на свободата на словото България остава на 111 място

Днес е Световният ден на свободата на печата и свободното слово. В България, с нашето 111 място в класацията на „ Репортери без граници “ по независимост на медиите, тази дата и смисъла й, нито са известни, нито им се обръща внимание. Из обществените мрежи циркулира „ закачката “, че съгласно ръководещите 111 място в действителност било три първи места, само че гадните злобари от няколко медии изопачавали информацията, представяйки я систематизирано като дъно на ранглиста.
Прави са ръководещите - трите първи места да са надлежно:

Първо място в дъното на класацията по независимост на словото в ЕС;

Първо място в дъното на класацията по независимост на словото на Балканите;

Първо място в дъното на класацията по смяна на медийната среда.

Ето за какво няма, нито начинания в този ден, нито някой ще разяснява свободата на словото. Да чухте някой да поздрави медиите в страната за позицията им, за отстояване на правилата им, за разкритите злоупотреби? А някой да загатна за репресии против публицисти, за побои, за палежи, за заливане с киселина, за заплашванията, за безкрайни проверки и инспекции до девето коляно?

Колко пъти КПКОНПИ или Прокуратурата се самосезираха по медийни изявления? Ако нямало сигнал не можели. Председателят на парламентарната комисията за спор на ползи и парламентарна нравственос се изясни и той, че те не предприемали нищо, тъй като видите ли, нямало сигнали. И министърът на земеделието Румен Порожанов сподели, че не били проверявали къщите за посетители тъй като нямало сигнал. Никой не може да изясни за какво журналистически материал с ясно посочени обстоятелства, документи и доказателстве не се приема за " сигнал ".

Жалко, че няма ранглиста за брой заведени каузи, привиквания на разпити и пояснения и какви ли не други репресии против публицисти поради изявления. Не се ревизира всъщност наличието, а от къде е информацията. Често сигналите са единствено мотив да се откаже публично от институциите да се занимават със случаите.

Тук въобще не си вършим труда да загатваме неналичието на какъвто и да било отговор или отводите да бъде получена информация по Закона за достъп до социална информация. По този индикатор може би ще прибавим още няколко първи места на дъното.

И въпреки всичко, тъй като е празник, да кажем и по какъв начин се празнува по света най-малко. Световният ден на свободата на печата е разгласен от Общото заседание на Организация на обединените нации преди 26 години, през 1993 година

От Асоциацията на европейските публицисти в България оповестяват, че отбелязва Деня на свободното слово с анкета към публицистите обвързвана с желанието и опциите им за в допълнение образование, както и с поддръжка на акция за повишение на медийната просветеност, за битка с подправените вести и дезинформацията.

Световният ден на свободата на словото се отбелязва обичайно по света от доста интернационалните организации. ЮНЕСКО я употребява като мотив за информиране на жителите за нарушавания на свободата на медиите. Използва се с цел да се подсети, че в десетки страни по света медиите са цензурирани, глобявани, спирани или закривани, а кореспонденти, редактори и издатели са унизени, атакувани, арестувани и даже убивани. Това е дата за поощряване и развиване на начинания в интерес на свободата на пресата и за оценка на положението на свободата на печата в международен мащаб.

Този ден се отбелязва и с цел да се насърчат главните правила на свободата на словото и свободата на медиите по света. Друга причина е, с цел да се защитят медиите от набези против тяхната самостоятелност и с цел да се отдаде респект към публицистите, изгубили живота си при практикуване на специалността.

Антонио Гутереш, общоприет секретар на Организация на обединените нации споделя, че никоя народна власт не е цялостна без достъп до транспарантна и надеждна информация. Тя е крайъгълният камък за създаване на обективни и безпристрастни институции, които държат на отговорността на водачите и приказват за истина пред властта.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР