Днес е Спасовден. Няма българин, който да не е чувал

...
Днес е Спасовден. Няма българин, който да не е чувал
Коментари Харесай

Защо казваме: Тѐ ти, булка, Спасовден!

Днес е Спасовден. Няма българин, който да не е чувал израза „ Тѐ ти, младоженка, Спасовден! “. Но замисляме ли се от кое място произлиза и какво значи тази необятно публикувана в българския фолклор фраза.

Истината е, че той е обвързван със законната невярност. Според националните вярвания единствено в нощта против Спасовден може да се излекува неплодородие. Жената, която няма деца би трябвало да преспи тогава под растението росен, което се счита за самодивско цвете. Но не сама, а с компаньон, с който няма кръвна връзка. Преди това двамата слагат върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Хапват, пийват и....

Около среднощ те би трябвало да легнат под росена и да мълчат. Малко преди първи петли, към 2 часа през нощта, би трябвало да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат обратно. Смята се, че безплодието остава под росена. Ако дамата зачене в нощта преди Спасовден се считало, че това е станало по магичен метод и не се тълкувало като блудничество. Всъщност това е един внимателен метод за контролиране на популацията в довъзрожденското общество. Защото не постоянно повода за безплодието е в дамата.

Много истории се свързват с този ден. Идеята им е, че на Спасов ден може да се изневери и се свързват с мераклията мъж, който няма самообладание и по тази причина споделя „ Те ти младоженка Спасовден! “. Тоест, през днешния ден може. Изразът „ Тѐ ти, младоженка, Спасовден! “ се употребява, когато нещо, което се е случило ненадейно и изненадващо, когато човек минимум чака.

Първото изображение съдържащо еротично обръщение по тематиката е старобългарска рисунка – графит от Преслав.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР