Днес е Разпети петък - денят, в който е разпнат

...
Днес е Разпети петък - денят, в който е разпнат
Коментари Харесай

Днес е Разпети петък - най-тъжният ден от Страстната седмица

Днес е Разпети петък - денят, в който е разпнат Божият наследник Исус Христос, с цел да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На Велики петък Исус е заровен в каменен саркофаг в пещера, пред която е подложен голям камък, а входът се пази от защита.
 
На този ден в храмовете се прави неговото опело. На утринната работа се четат дванадесет фрагмента от Евангелието, които описват за пристрастеностите (от църковнославянски - страданията) на Исус Христос. По време на богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, знак на величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните.
 
Неслучайно точно в този ден от Страстната седмица постът е изключително непоколебим - църквата повелява да не се яде и да не се пие нищо, даже вода. На Велики петък, когато Спасителят умира, денем не се служи Света литургия.
 
Изнася се Христовата плащаница, в която тялото му е било завито след свалянето от кръста. Преди началото на службата в средата на храма се издига " гробът " Христов, декориран с цветя, а на престола се слага плащеницата - парче плат, на което е извезан обликът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са отдадени на страданията и гибелта Христови.
 
В наши дни плащеницата нормално се слага на маса и православните християни минават под нея. За църковния обред това деяние има стойност на реверанс пред гроба Господен, а за националната традиция - на вяра за здраве. Вечерта се прави Опелото Христово, на което се съпреживява гибелта му.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР