Днес е последният ден от предизборната кампания за местния вот

...
Днес е последният ден от предизборната кампания за местния вот
Коментари Харесай

Социолози: Този вот в някаква степен ще преначертае картата на местната власт

Днес е последният ден от предизборната акция за локалния избор в страната. Утре е ден за размисъл, а в неделя отиваме до урните, да за подадем гласа си за представители на локалната власт.

„ Предстои ни локален избор, който в някаква степен ще преначертае картата на локалната власт в страната. Няма евентуално да се случи такава значима смяна, която сме очаквали преди година-година и половина, тъй като има понижено напрежение сред главните играчи “, разяснява пред бТВ Добромир Живков, социолог от " Маркет Линкс ".

„ Можем сигурно да чакаме две неща – по-сериозното нахлуване на две политически сили в локалните структури във властта – на ПП-ДБ и на „ Възраждане “. Те към този момент са в обстановка към този момент да капитализират въздействието, което имат на национално равнище. Това са две партии – едната коалиция, несъмнено, които за първи път се явяват на локален избор “, уточни още той.

Според Геновева Петрова от " Алфа Рисърч " обаче техните резултати ще бъдат по-слаби от упованията им, а навлизането на " Възраждане " в локалната власт ще стане през общинските препоръки.

" Имаше упования, че ПП-ДБ ще излъчат мощни претенденти за кметове, истината е, че в доста от общините техните претенденти се отличават като някакви значими водачи ", разяснява социологът.

„ Тази акция беше нормална за локални избори и сложна да бъде обхваната с един взор като цяло. В началото имахме упования, че тази акция ще бъде доста остра борба сред обединенията в ръководещата коалиция “, съобщи още тя.

„ Очаквахме, че на доста места ще има остри противодействия сред претендентите на ГЕРБ и ПП-ДБ. Такива има, на обособени места видяхме, само че доста по-силно се случи конкуренцията сред – от една страна сред претендентите на ГЕРБ и „ Продължаваме промяната “, а въпреки това на съперниците на ръководещата коалиция “, уточни Петрова.

„ Силни сходни противоборства има и в София. Виждаме, че претенденти на други обединения, приключват акцията с един много добър капацитет “, съобщи тя.

" В доста от градовете се чака оспорвана борба - в София, Пловдив, Варна, Благоевград. Почти на всички места ще има балотаж, само че в няколко регионални града ще има кмет от първия тур ", разяснява Добромир Живков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР