Днес е най-тъжният ден за всички християни по цял свят,

...
Днес е най-тъжният ден за всички християни по цял свят,
Коментари Харесай

Митрополит Антоний: Християнските ценности са изместени от арогантността, агресията и гордостта

„ Днес е най-тъжният ден за всички християни по целия свят, тъй като всички ние състрадаваме дружно с Христос, който непринудено бе разпнат на кръста, с цел да изкупи целия човешки жанр и да възкреси падналата човешка природа. “ Това сподели в предаването „ Тази заран “ негово Високопреосвещенство Антоний, Западно- и Средноевропейски митрополит, член на Светия синод.

Той изясни, че цялата черква през днешния ден възпява в богослужението Христовите премеждия. Затова и този ден се съблюдава непоколебим пост. Мнозина, даже не вкусват храна, пият единствено вода.

„ Всички посещават богослужението, което се прави тази заран и вечерта. Прекланяйки се пред положения в гроба Христос, минавайки под масата, на която стои Светата плащеница, те се прекланят, с цел да могат да изкажат най-малко частично тази своя тъга към Христос “, сподели още митрополит Антоний.

По думите му няма човешка душа, която да не трепне на този ден: „ Хората от ден на ден стартират да осмислят мястото на християнските полезности в нашето всекидневие, тъй като те са изместени от арогантността, експанзията и гордостта. Колкото по-рано стартират хората да възпитават децата си в християнските добродетели, толкоз по-рано и нашето общество ще стартира да заздравява “.

Митрополит Антоний счита, че пътищата, по които стигат хората до храма, са разнообразни. Но по-важното е по какъв начин ще излязат от него.

„ Хората идват в своята болежка и тъга, в търсенето на отговори. И тук е нашата задача – да се погрижим вярно за душата на тези хора, с цел да може тя да излезе пречистена и с доста обич към Бога “, сподели той.

„ Светият синод реши в тази несигурна обстановка в Израел да не изпращаме делегация, защото е доста затруднена процедурата по кацане и политане. Има доста въпросителни към техническата част по взимане на Благодатния огън. Затова ще се раздаде от огъня, който се пази във всички епархии целогодишно. Така че – това не е съдбовно “, изясни още митрополит Антоний.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР