Днес е Лазаровден - съботата преди Цветница. На пролетния празник

...
Днес е Лазаровден - съботата преди Цветница. На пролетния празник
Коментари Харесай

На Лазаровден в село Първомайци: Как традициите се предават на поколенията

Днес е Лазаровден - съботата преди Цветница. На пролетния празник - образец от горнооряховското село Първомайци за това по какъв начин традициите се предават на поколенията. Млади дами демонстрираха на най-малките деца по какъв начин се лазарува и назовава за здраве и благодат.

На Лазаровден в горнооряховското село Първомайци всички отварят необятно вратите на домовете си, с цел да посрещнат лазарките, които назовават за здраве и благодат.

„ Хората ги чакат с отворени порти, готови с яйчицата. Даряват на всички лазарки яйчица, лазарките път им пеят своите песнички, споделят им своите наричания за благоденствие, за здраве ", споделя Галя Чалова.

В селото и до през днешния ден пазят вековни обичаи, традиции и обреди, които съпътстват живота на българина през поколенията.

„ Защото тези обичаи са българска полезност, това е доста значимо, с цел да запазим и нашите традиции, като ги предаваме на последващи и по-следващи генерации ", сподели Димка Василева.

„ Дълги години ние се опитваме да предаваме на дребните деца традициите в селото. Наша идея е запазването им и предаването на идните генерации ", сподели шеф ДГ „ Здравец " с. Първомайци Елеонора Иларионова.

„ Да се пазят и да се съхраняват всички традиции, които са присъщи за нашия край, с цел да могат най-малките да ги помнят и да ги предават по нататък. Не имам вяра да има човек, който да не отвори, да не посрещне радостни и положителни деца ", споделя кметът на село Първомайци Ясен Янков.

Децата в Първомайци схванаха и традицията на Цветница в реката да се хвърлят лазарските венци и по тях да се гадае.

Автор: Мирела Дончева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР