Днес е хубав ден за българската ядрена енергетика, заяви шефът

...
Днес е хубав ден за българската ядрена енергетика, заяви шефът
Коментари Харесай

Шести блок на АЕЦ Козлодуй получи лиценз за 10 години

Днес е прекрасен ден за българската нуклеарна енергетика, съобщи шефът на АЕЦ " Козлодуй " Наско Михов, откакто получи от ръководителя на организацията за нуклеарно контролиране Лъчезар Костов лиценза за шести блок на АЕЦ " Козлодуй ".

Това стана на гала в организацията, на която участваха вицепремиерът Марияна Николова и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

След модернизацията, животът на шести блок бе продължен с 30 години, само че оптималният период на лицензията, която може да издаде АЯР (Агенцията за нуклеарно регулиране), е 10 години.

След днешния ден завърши програмата за удължение на периода за употреба на двата блока на атомната централа. Преди 2 години лиценз получи и пети блок. Програмата за модернизацията стартира през 2012 година, от този момент са изпълнени двете ограничения, а АЕЦ е вложила в тях 474 млн. лв. лични пари.

Министър Петкова съобщи, че денят е прекрасен за цялата българска енергетиката и българската стопанска система, защото АЕЦ " Козлодуй " създава 34% от електрическата енергия в страната на налични цени. Тя акцентира, че с лицензията на шести блок държавното управление е изпълнило един от главните си цели, а точно удължение периода за употреба на пети и шести блок. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР