Днес е християнският празник Богоявление или Йордановден. В столицата ритуалът

...
Днес е християнският празник Богоявление или Йордановден. В столицата ритуалът
Коментари Харесай

Смелчаци скачат за кръста в езерото в Дружба - Общество

Днес е християнският празник Богоявление или Йордановден. В столицата ритуалът по мятане на кръста ще бъде в езерото в ж.к. „ Дружба “, от 13 часа на ул. “Кръстьо Пастухов “. 

Събитието ще се състои на понтона при амфитеатъра в парк „ Дружба “. Тържественият водосвет ще бъде отслужен от Белоградчишкия свещеник Поликарп. Преди Великия богоявленски водосвет ще тръгне литийно шествие от храма „ Св. преп. Наум Охридски “, който се намира наоколо до езерото, оповестиха от Столична община. 

Президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще взе участие в ритуала по водосвет на бойните флагове и знамената светини на Българската войска, който ще се организира от 11.00 часа на столичния площад „ Св. Александър Невски “. 

Държавният глава ще одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска и ще постави венец пред паметника на Незнайния боец. 

Традиционният богоявленски водосвет на бойните флагове, флаговете и знамената-светини на Българската войска ще бъде отслужен на следващия ден, 6 януари, във всички гарнизони на страната. На тържественият обред в София ще участват министърът на защитата Димитър Стоянов и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, както и висши военни, народни представители, представители на локалната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици, жители. 

Богоявленският водосвет ще бъде отслужен от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение със свещеници от Българската православна черква.

В тазгодишния обред са включени знамената-светини на Тринадесети пехотен Рилски полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, Двадесет и трети пехотен Шипченски полк, Тридесети пехотен Шейновски полк, Шести пехотен Търновски полк, Двадесет и четвърти пехотен Черноморски полк, Двадесет и пети пехотен Драгомански полк и Щандарта на 1-ви конен полк, както и бойните флагове на Националната гвардейска част, Военната академия „ Г. С. Раковски “, военните формирования 44 510 – София, 22 320 – Божурище, 28 860 – Горна Малина, 24900 – Враждебна и представителните флагове на типовете въоръжени сили.

Националната работа за защита (НСО) подхваща ограничения за гарантиране на сигурността на жителите и формалните лица по време на празничния водосвет на бойните флагове и знамената светини на Българската войска. 

Граждани ще имат достъп до събитието след 09.45 часа през три пункта за инспекция - при улиците „ Шипка “ и „ Париж “, при ул. „ Раковска “ и ул. „ Оборище “ и при южната страна на храм-паметника „ Свети Александър Невски “.

Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за съществуване на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими субстанции, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически произведения. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието.

Достъпът на лица във очевидно несъответстващо положение също ще бъде лимитиран.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР