Днес е един щастлив и прекрасен ден за Пирогов, защото

...
Днес е един щастлив и прекрасен ден за Пирогов, защото
Коментари Харесай

Ремонтът на детските клиники в "Пирогов" е завършен пет години след началото

Днес е един благополучен и прелестен ден за " Пирогов ", тъй като един план от повече от пет години е завършен. Това е планът за ремонт и инсталация за детска противошокова зала, след което бяха отпуснати от държавното управление на " Бойко Борисов 2 " 2.9 млн. лева за ремонт на три етажа от детските клиники. А украсата и новата антистресова конюнктура е с помощта на фондация " Америка за България " и спонсорите, които се сплотиха в концепцията, че децата заслужават една по-добра среда ".

Това съобщи шефът на " Пирогов " проф. Асен Балтов след откриването на ремонтираните Клиника по детска хирургия и Спешно приемно поделение за деца с противошокова зала към болничното заведение. На събитието участваха министър председателят Бойко Борисов, министърът на опазването на здравето Николай Петров, посланикът на Съединени американски щати в България Ерик Рубин и доста болнични шефове и представители на лекарското съсловие.

 Премиерът Борисов и шефът на болничното заведение Асен Балтов в една от стаите
© Анелия Николова

Премиерът Борисов и шефът на болничното заведение Асен Балтов в една от стаите

По думите на шефа през ремонтираните детски отделения минават над 3000 деца, а в операционните се правят към 1800 интервенции всяка година. Финалният ремонт по новия дизайн на стаите за болнолежащите деца е лишил малко повече от предстоящото - общо седем месеца, само че най-сетне целият план е приключен.

" Тежкото за нас беше, че това трябваше да се извърши в придвижване. Ние нямахме право и нямахме опция да спрем работата на тези детски отделения, тъй като тук има неповторими клиники - по детска гръдна и по детска коремна хирургия, и детско кърмаческо неонанатлно поделение. Това са пациенти, които безусловно след раждането, без значение дали са с обикновено тегло или недоносени, идват тук и претърпяват интервенция в първите седем дни след раждането си ", разясни Балтов.

 Деца в носии посрещаха с питка и сол гостите, както повелява традицията
© Анелия Николова

Деца в носии посрещаха с питка и сол гостите, както повелява традицията

" Икеа ", " Уникредит Булбанк ", " Ейч Пи ", " Уолтопия ", " Хепи " и още доста други компании са съдействали за финалния стадий, както и фондация " Америка за България ", изброи президентът на фондацията Нанси Шилър. Също и над 8000 хиляди души са пратили есемес с подаяние по DMS акцията. Общо са събрани 400 хиляди лева, с които са реновирани 65 стаи на трите етажа на постройката за детскитеклиники - цялостно преустрояване на 2270 кв.м. А в двора има и нова детска площадка със средства от самостоятелни български донори.

Във фоайето на постройката в този момент има интерактивен цифров аквариум и целият първи етаж е декориран с рисунки и игри, свързани със седемте морета. По стените на втория етаж живеят герои от приказките, а на третия - супергерои от всекидневието, като лекарите и сестрите.

 Министър Николай Петров
© Анелия Николова

Министър Николай Петров

" Ясно е какво е " Пирогов ". Трябва да бъде ясно, че най-голяма централизация на здравна грижа за деца, се реализира на това място. Сега нашите деца ще се радват на една нова прелестна шокова зала, три етажа стационари ", съобщи и минитърът на опазването на здравето Николай Петров. " Това демонстрира уговорката на страната и държавното управление в грижата за децата. Честита облага! С този жест държавното управление демонстрира, че " Пирогов " е значим и, че ще продължи да стои зад него ", разяснява той пред събралото се голям брой от посетители и публицисти за откриването.

 Ремонтът на детските клиники в
© Анелия Николова

Премиерът Бойко Борисов благодари на донорите и показа свои " обичани сестри ", с които се срещнал по драматичен мотив преди години в " Пирогов " - " Индиго ". " Благодаря на всички, които са отделили средства, на фондация " Америка за България ", на донорите. Знаете, че в притчата е казано - няма значение кой какъв брой е дал, значимото е да е от сърце ", съобщи министър-председателят и описа, че " Пирогов " е била първата болница, където се е отзовал след нещастието в " Индиго ".

" Тук е мястото, където идват най-тревожните хора. Няма по-лошо от това нещо да се случи с детето ти. Всички сме минавали от тук по една или друга причина. И по тази причина е значимо най-малко ситуацията, а към този момент и апаратурата и квалитета, които имат и докторите и сестрите - с цел да бъдат хората просто по-спокойни. Защото когато и средата е неприятна и се е случило злощастие на детето ти, ти е отговорен целия свят. А ние си бяхме отговорни, тъй като откогато е издигнат " Пирогов " тези клиники не са пипани ", сподели Борисов.

" Желая да нямате клиенти. Желая да стоите без работа. Това искам, тъй като децата да идват тук - пази Боже. Да работим да не идват тук. Ако се наложи - да си излизат живи, здрави и щастливи. Това ви поисквам ", приключи най-после министър председателят с закачлив звук.

 Ремонтът на детските клиники в
© Анелия Николова
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР