Днес е денят, в който погребват най-дълго управлявалия канцлер на

...
Днес е денят, в който погребват най-дълго управлявалия канцлер на
Коментари Харесай

Европа се прощава с Хелмут Кол

Днес е денят, в който погребват най-дълго управлявалия канцлер на Германия след Ото декор Бисмарк - Хелмут Кол. Обединителят на Германия умря на 16 юни.

В момента в Европейския парламент в Страсбург се организира гала в памет на един от най-успешните европейски политици в актуалната история.

Сред гостите на събитието е и министър ръководителят Бойко Борисов.

Церемонията онлайн може да гледате в идващото видео:



Наричан " основен проектант на обединяването на Западна и Източна Германия ", Кол има основна роля в обединяването на Германия след рухването на Берлинската стена.

От 19 май 1969 година Кол е министър ръководител, а през 1971 година се кандидатира за канцлер, само че не е определен. От 1966 до 1973 година е член на федералния съвет на партията. Едва през 1982 година става канцлер на Западна Германия – от 1 октомври 1982 до 27 октомври 1998, с което става най-дълго управлявалият немски канцлер след Ото декор Бисмарк.

Заедно с френския президент Франсоа Митеран са движещи сили за основаването на един от основополагащите документи на Европейски Съюз - Маастрихстския контракт.

От 2008 година насам Хелмут Кол беше прикрепен за инвалиден стол след рухване.

Бившите президенти на Съединени американски щати Джордж Буш татко и Бил Клинтън го дефинират като " най-големият европейски водач от втората половина на 20-и век ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР