Днес директорът на врачанския регионален исторически музей Георги Ганецовски и

...
Днес директорът на врачанския регионален исторически музей Георги Ганецовски и
Коментари Харесай

Интересни находки открили врачанските археолози при разкопките край Оходен /снимки/

Днес шефът на врачанския районен исторически музей Георги Ганецовски и сътрудниците му археолози Нарцис Торбов и Александра Петрова регистрираха приключването на 17-тия археологическия сезон. Тази година археолозите са работили по сполучливо по четири акции на обектите край Оходен, на Градище, при Манастирски дол и изследване в село Майор Узуново, община Видин.
„ Имахме извънредно кондензиран археологически сезон и доста забавни открития и находки. Отчитаме сполучлив сезон поради събитието, че от климатична позиция беше доста сложен “, сподели Ганецовски, като напомни за проливните дъждове при започване на лятото.
Тази година разкопките са минали на два стадия, като първият през юни и юли е бил доста сложен за археолозите. Месеците септември и октомври обаче компенсирали изгубеното време.
Ганецовски показа, че за реализацията на изследванията тази година за първи път са отпуснати средства от бюджета на музея. Парите са от временен излишък от предходната година и са били употребявани за първите стадии на разкопките край Оходен и на Градище.
„ За втора поредна година съумяваме да защитим планове по целевата стратегия за подкрепяне на археологическите изследвания към Министерството на културата. Бяха извоювани планове за разкопките в Оходен в размер на 10 000 лв., план за разкопките в Градище, на прохода Вратцата - в размер на 10 000 лв. и 7 000 лв. за изследването в региона на село Майор Узуново “, похвали се още Ганецовски.
Тази година при разкопките край Оходен са открити останките от шест жертвени огнища с присъщ сиво-пепеляв седимент, съдържащ многочислени жертвени блага. Особено забавни са били огромното количество ломени камъни, струпани в главната яма на структурата във тип на „ керамичен паваж “. Сред забавните находки са пластини от обсидиан и редица керамични артефакти и скотски кости.
При разкопките в местността Градец край село Майор Узуново пък са открити няколко цели керамични съда, керамични лабрети, артефакти от кремък и кост и керамична глава на антропоморфна дрънкулка.
За разкопките при Градище повече описа Нарцис Торов, а Александра Петрова показа за откритията си на обекта феодален манастир „ Света Тройца “ и късно античната черква в местността Манастирски дол.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР