Днес държавен фонд Земеделие ще преведе на земеделските производители средствата

...
Днес държавен фонд Земеделие ще преведе на земеделските производители средствата
Коментари Харесай

ДФ "Земеделие" превежда средствата по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци

Днес държавен фонд " Земеделие " ще преведе на земеделските производители средствата по схемите за обвързана поддръжка за плодове и зеленчуци. Тази година ставките са с към 30% по-ниски по отношение на миналогодишното подкрепяне, сигнализираха земеделците и оповестиха подготвеност за митинги.

Още с въвеждането си схемата за обвързано подкрепяне е обвързвана със кавги поради земеделци, които официално обрисуват аграрни площи и получават дотации за тях без даже да засеят нищо. Тези дотации първо направиха България максимален производител на тикви в Европа. После доматите и картофите станаха новите тикви, а предприемчивите фермери станаха известни като чертожници или схемаджии.

Според картофопроизводителя Тодор Джиков схемаджиите се толерират от висши служители в агроведомството. Ако Фонд " Земеделие " прави инспекция на всички фермери преди да им заплати, чертожниците, които не създават нищо, ще бъдат изключени от подкрепяне. Но тази година инспекции не са направени.

" Понеже ставките по обвързано подкрепяне се понижиха с над 30% поради чиновници в Министерството на земеделието и Държавен фонд " Земеделие ", които от години не си правят работата или очевидно вземат участие в порочни схеми за източване на бюджета на гърба на действителните производители, по тази причина ние твърдо настояваме да се понижат заплатите на тези чиновници с 35%, тъй като единствено по този начин ще схванат какво ни предизвикват. Обявяваме протестна подготвеност ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР