Днес биткойнът надхвърли 5000 долара за първи път от появата

...
Днес биткойнът надхвърли 5000 долара за първи път от появата
Коментари Харесай

Биткойнът удари рекорд, ще има ли фабрика в България

Днес биткойнът надвиши 5000 $ за първи път от появяването си преди 8 години. Виртуалната валута доближи цена от 5 183,97 $, по данни на „ Блумбърг” (Bloomberg).

Междувременно стана ясно, че новата компания „ Реналфа” на предприемача Иван Ненков, който е съучастник на известния издател и вложител Иво Прокопиев, има интерес към криптовалута, която обаче може да не е биткойн, заяви „ 24 часа”.

Криптовалутата Bitcoin се раздели на две поради спор

Биткойните - валута на бъдещето или трик за отбягване на налози

Официално: В Япония към този момент ще заплащат с биткойни

Преди дни избухна скандал със уеб страницата на вестник “Монитор”, който съгласно изявления в „ Дневник”, „ Медиапул” и „ Клуб Z” е употребявал изчислителните благоприятни условия на компютрите на посетителите си, с цел да копае биткойни.

Проектът на „ Реналфа” ще употребява сходна технология, само че вместо с компютри на консуматори биткойните ще бъдат „ изкопавани” в фабрика, на мястото на някогашния цех за хартия край Разлог, оборудвана с голям брой специфични изчислителни устройства.

Биткойнът е електронно платежно средство. Концепцията за неговото въвеждане е оповестена през 2008 година от основателите му под псевдонима Сатоши Накамото.

Самото „ изкопаване” става от масив от данни, наименуван блок, които посредством т.нар.„ хеш-функция” се трансформират в дигитален код. Въпросният код в действителност са биткойните. За задачата обаче са нужни голям брой калкулации, които се вършат със специфичен програмен продукт, а с цел да са рентабилни и хардуер.

Така изкопаният биткойн се верифицира от всички консуматори на биткойн-мрежата посредством така наречен „ пиър то пиър” връзка. След това той към този момент може да се обменя сред тях или за други валути.

Цената на биткойните не инцидентно е толкоз висока и пораства. Те са с стеснен брой от 21 млн., като все още са „ изкопани” към 81% от тях. Щом бъдат „ изкопани” биткойните от един блок, идващият дава два пъти по-малък рандеман. Така „ копаенето” става все по-трудно. В началото то е било рентабилно даже с процесора на елементарна видеокарта. А сега за задачата работят цели заводи. Очаква се и последният биткойн да бъде „ изкопан” към 2140 година.

В световен мащаб има още голям брой по-нови криптовалути с сходни модели на издаване, само че за момента биткойнът е най-стабилната и най-скъпата от тях.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР