Днес беше завършен още един важен етап от реализацията на

...
Днес беше завършен още един важен етап от реализацията на
Коментари Харесай

Завърши още един важен етап от реализацията на цифровия сертификат

Днес беше приключен още един значим стадий от реализацията на цифровия документ на Европейски Съюз за Коронавирус: в деяние беше пусната техническата система на ниво Европейски Съюз, която разрешава да се прави сигурна инспекция на документите, като се съблюдава строго отбраната на персоналните данни. Сертификатът на Европейски Съюз беше препоръчан от Комисията предвид на възобновяването на безвредните пътувания през лятото. Той е безвъзмезден, сигурен и наличен за всички. На разположение в дигитален тип или на хартия, той ще служи като доказателство, че обещано лице е имунизирано против COVID-19, дало е негативен резултат при проучване или се е възстановило след преболедуване.

След постигнатото сред Европейския парламент и Съвета политическо съглашение от 20 май по отношение на регламента, уреждащ документите, от през днешния ден работа стартира софтуерният гръбнак на европейската система. Създаден единствено за два месеца, порталът на Европейски Съюз дава опция за инспекция на детайлите за сигурност, съдържащи се в QR кодовете на всички документи. Така жителите и държавните органи могат да бъдат сигурни в истинността на документите. По време на инспекцията не се обменят или резервират персонални данни. Със старта на портала приключва подготвителната работа на ниво Европейски Съюз.

От 10 май насам 22 страни към този момент са тествали сполучливо портала. Въпреки че регламентът ще се ползва от 1 юли, всички страни членки, които към този момент са завършили с техническите проби и са подготвени да издават и ревизират документи, могат да стартират да употребяват системата на доброволна основа. Още през днешния ден седем страни членки — България, Чехия, Дания, Германия, Гърция, Хърватия и Полша — взеха решение да се свържат към портала и започнаха да издават първите документи на Европейски Съюз. Някои страни изчакват всички функционалности да бъдат налични на национално равнище, преди да дадат старт на цифровия документ на Европейски Съюз за Коронавирус. Така броят на към този момент свързалите се ще нарасне през идващите дни и седмици. Актуална информация за хода на работата е разполагаем на специфичен уеб страница.

Следващи стъпки

Политическото съглашение от 20 май би трябвало да бъде публично признато от Европейския парламент и Съвета. Регламентът ще стартира да се ползва от 1 юли, като за страните членки, които се нуждаят от в допълнение време, е очакван шестседмичен интервал на последователно въвеждане. Успоредно с това Комисията ще продължи да обезпечава техническа и финансова помощ за страните членки за присъединението им към портала.

Ето какво обявиха членовете на колегиума на Европейска комисия:

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон съобщи: Днешният старт на портала е значима стъпка, която ще даде опция на страните членки да стартират да издават цифрови документи на Европейски Съюз за Коронавирус. Седем страни членки е едно положително начало. Призовавам останалите да ги последват допустимо най-скоро. Навременната подготовка ще ни разреши целокупната система да бъде подготвена и да действа на 1 юли, когато стартира да се ползва предлагането. Така Европейски Съюз ще е подготвен за отварянето си това лято.

Стела Кириaкиду, комисарят по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните, добави: Цифровият документ на Европейски Съюз за Коронавирус демонстрира добавената стойност, която ефикасните решения в региона на електронното опазване на здравето дават на нашите жители. Важно е през идващите седмици всички страни членки да завършат напълно националните си системи за издаване, запазване и инспекция на документи, тъй че системата да действа пълноценно през ваканционния сезон. Гражданите на Европейски Съюз чакат с неспокойствие отново да пътуват, само че желаят пътуванията им да са безвредни. Важен детайл за това е опцията да разполагат със документи на Европейски Съюз.

Комисарят по въпросите на правораздаването Дидие Рейндерс съобщи: Цифровият документ на Европейски Съюз за Коронавирус дава на европейските жители общ инструмент в помощ на обновеното свободно и безвредно придвижване. Той безапелационно демонстрира софтуерното водачество, реализирано от Европа при цялостно ценене на нашите полезности и правила: отбрана на данните, обгръщане на всички хора и пропорция. Важно е всички страни членки да употребяват идните седмици, с цел да се приготвят напълно, тъй че системата да бъде изцяло функционираща на 1 юли.

Контекст

На 17 март 2021 година Европейската комисия показа предложение за основаване на документ на Европейски Съюз за Коронавирус, с който да се улесни безвредното свободно придвижване на жителите в границите на Европейски Съюз по време на пандемията. На 20 май съзаконодателите реализираха авансово съглашение. Успоредно със законодателния развой Комисията работи по техническата реализация в тясно съдействие с представители на страните членки в мрежата за електронно опазване на здравето — доброволна мрежа, свързваща националните органи, отговарящи за електронното опазване на здравето. На 21 април бяха признати насоки за техническите спецификации въз основа на насоките, контрактувани през януари и обновени през март, а през март беше контрактуван планът на рамката за доверие. Освен това с страните членки беше създаден пример за оформлението, с цел да се улесни разпознаването на документите на Европейски Съюз за Коронавирус.

Порталът на Европейски Съюз е създаден от T-Systems и SAP, а хостингът се обезпечава от центъра за електронно култивиране на данни на Комисията в Люксембург. Той дава опция за инспекция на цифровите подписи, съдържащи се в QR кодовете на всички документи, без освен това да се стига до обработка на персонални данни. Ключовете за автограф, нужни за инспекцията, се съхраняват на сървъри на национално равнище; през портала националните приложения или системи за инспекция в целия Европейски Съюз могат да получат нужния достъп до тях. Комисията също по този начин създаде референтен програмен продукт и приложения за издаване, предпазване и инспекция на документи, с цел да се улесни въвеждането на национално равнище; те са оповестени в GitHub и се употребяват от 12 страни членки. Най-новата информация по отношение на ограниченията по отношение на ковид, както и по отношение на рестриктивните мерки за пътешестване, предоставена ни от страните членки, е разполагаем на платформата Re-open EU.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР