Днес беше представена платформата MedicHome, която позволява на пациентите да

...
Днес беше представена платформата MedicHome, която позволява на пациентите да
Коментари Харесай

Медицински специалисти консултират пациенти чрез мобилно приложение




 Мобилното приложение MedicHome обезпечава достъп до медицински експерт



Днес беше показана платформата MedicHome, която разрешава на пациентите да търсят и получават онлайн здравни препоръки и услуги от медицински експерти. Целта на технологията е да спести време и да понижи напрежението както за лекарите, по този начин и за пациентите. На 23 януари започва тестовия интервал на системата. До момента приложението е свалено повече от 5000 пъти, над половината от които отвън столицата, и са осъществени към 1000 съвещания.

В чата на платформата пациентите могат да задават всевъзможни въпроси за своето здравословно положение. Лекарят, който им отговори, от своя страна ще им даде съвет и ще ги насочи към какъв тъкмо експерт да се извърнат. От екипа на MedicHome акцентират, че това доста ще редуцира времето за решаването на съответния здравословен проблем. В околните месеци ще бъде въведена и опция за провеждането на видео диалози, както и за домашни визити.

„ Технологията оказва помощ на лекаря, тя в никакъв случай няма да го размени “, безапелационен е Филип Беърфус, изпълнителен шеф и съосновател на MedicHome. Според него едно от главните преимущества на платформата е, че тя обезпечава цялостна отбрана на данните на пациентите, а тяхната връзка с лекарите остава изцяло поверителна.

Пред екипа от MedicHome следва обаче още доста работа. Тяхната съществена задача все още е да намерят лекари с задоволително опит, тъй че потребителите да са удовлетворени от качеството на услугите, които получават.

„ Има голям интерес от страна на лекарското съсловие “, акцентира оперативният шеф Илонка Чернас-Миткова, допълвайки, че досега са изявили предпочитание да се включат в работата на платформата 220 експерти. Тя отбелязва, че към 50% от запитванията са свързани с хронични заболявани, 30% засягат съответни области на медицината, 10% касаят общомедицински въпроси и към 10% са в областта на педиатрията.

Политиката на компанията планува първият чат постоянно да бъде безвъзмезден, а по-късно на потребителите да се предлага опция за участие, предплатен пакет или самостоятелно възнаграждение на консултациите. „ Ценовата политика на компанията ще бъде задоволително гъвкава, с цел да разреши на хора с всевъзможни финансови благоприятни условия да се включат и да употребяват услугата “, разкрива Чернас-Миткова. От своя страна изпълнителният шеф споделя: „ Бих желал да поддържаме цената под 5 лева за единична консултация “.

От MedicHome се надяват в бъдеще услугата да бъде налична за пациентите през цялото денонощие, 7 дни в седмицата, 365 дни в година. На убсайта на платформата може да се откри спомагателна информация по отношение на предлаганите от MedicHome услуги.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР