Днес беше извършено нападение срещу католическия храм Санта Мария Драперис

...
Днес беше извършено нападение срещу католическия храм Санта Мария Драперис
Коментари Харесай

Нападение в католическа църква в Истанбул, убит е турски гражданин

Днес беше осъществено нахлуване против католическия храм " Санта Мария Драперис " в Истанбул, при което почина един човек, жител на Турция, съобщи БНР. Турският президент Реджеп Ердоганувери, че са подхванати нужните стъпки за търсене на причинителите, той е разговарял с локалните управляващи, както и с италианския духовник, който служи в храма.

Подкрепа за католическата общественост в Истанбул изрази ипапа Францискпо време на неделната си молитва " Ангел Господен " на площад " Свети Петър " във Ватикана.
Атаката е осъществена към 11:40 локално време по време на службата в църквата " Санта Мария Драперис " в квартал Саръйер в Истанбул.Двама маскирани мъже са нахлули в храма и са разкрили пукотевица, информиравътрешният министър на Турция Али Йерликаяв обществените медии, като добави, че е почнало следствие.
Нападателите са съумели да избягат. В ход е е огромна акция за залавянето им. " Остро осъждаме тази подла офанзива ", акцентира турският вътрешен министър.

Нападението осъди ивъншният министър на Италия Антонио Таяни. Той изрази своите съболезнования за околните на жертвата и поддържа турските управляващи в напъните им да открият причинителите.
Църквата " Санта Мария " се ръководи от италианския медал на францисканците, прецизира АП.
Засега претекстовете за атакатаса неразбираеми. Все още никой не е поел отговорност за нея.

Убитият е турски жител с букви C. T. (на латиница), като при офанзивата няма други потърпевши, оповестява Българска телеграфна агенция.

Засега не е ясно по какъв начин са съумели да избягат нападателите – дали са побягнали, или са били с транспортно средство, означават локалните медии.

По информация на телевизия Си Ен Ен-Тюрк нападението е осъществено с автоматизирано оръжие.

Църквата, в която е осъществено нападението, има дълга история. Строежът на католическия храм " Санта Мария ", намиращ се на брега на Босфора, стартира през 1864 година, а през 1866 година е отворен за свещенодействие.

Църквата е проектирана от архитекта Гаспаре Фосати, показва Си Ен Ен - Тюрк.

Пред Асошиейтед прес племенникът на убития турски жител показва, че съгласно него цел на нападението евентуално е била църквата, а не неговият чичо:
" Той бе човек с умствени увреждания, без връзка с политиката или престъпни организации. Той отиде там по покана и е жертва на ориста. " - съобщи пред АП Чагън Джихан.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР