Днес Българската православна църква отбелязва деня на страдание на свети

...
Днес Българската православна църква отбелязва деня на страдание на свети
Коментари Харесай

Четири красиви имена черпят днес

Днес Българската православна черква отбелязва деня на страдалчество на свети страдалец Емилиан. Той е роден и живял в гр. Доростол (днешна Силистра), бил плебей у един грък и изповядвал вярата на Христа Иисуса.

В това време по десния бряг на Дунава живеели славяни. Затова е прекомерно допустимо св. Емилиан да е бил славянин. Отстъпникът Юлиан изпратил в Доростол един нечовечен шеф, с цел да подложи на страдания всички християни там, в случай че откажат да почитат боговете. Управителят дошъл в града и при първата си среща с жителите запитал: “Кои са тук християни?” Гражданите били изплашени от мълвата за жестокостта на шефа. Затова дали отговор, че всред тях няма нито един християнин – всички се кланят на боговете. Във екстаз от мисълта, че единствено името му е разсеяло християнската религия в Доростол, надменнният шеф дал луксозно пиршество на жителите. Тежко било за блажения Емилиан да слуша самохвалството на един богохулник и да вижда, че неналичието на неотстъпчивост у християните се обръща в срам за християнството. И ето, когато шефът пирувал, той взел чук, отишъл в капището и строшил идолите. Поклониците на езичеството не знаели кой е изпочупил идолите им. По съмнение те заловили един почтен земеделец. Като чул за това, Емилиан се явил при бранителите на боговете и им декларирал: “Аз строших вашите мощни богове!”

Той бил заловен и заведен при шефа. "Кой те научи по този начин да безчестиш боговете?, запитал го ядосаният шеф. "Бог и душата ми! ", умерено дал отговор изповедникът. Той добавил: "Сега и умният шеф и всеки различен да видят какъв брой са безсилни, какъв брой са глухи и неми вашите идоли, считани за богове! Камък и дърво, модифицирани в идоли – ни един не се отбрани ".

Разярен от смелия глас на правдата, шефът заповядал да прострат изповедника на земята и да го бият с волски жилка. Слугите немилостиво го били. Кръв шуртяла от раните. Управителят издал строга заповед: Градоначалникът да внесе в интерес на царската хазна един фунт сребро, загдето държи у себе си прислужник, непослушен на боговете, а от жителите изискал да внесат фунт злато, загдето споделили, че сред тях няма християни. Той заповядал още Емилиан да бъде изгорял в огън. Вън от града, на брега на Дунава, била приготвена и запалена огромна клада. В нея хвърлили мъченика. Чрез дамата на шефа, която била загадка християнка, християните получили позволение да погребат тялото на мъченика, потърпевш на 18 юли 362 година

Мъжеството на св. Емилиан въодушевило с неотстъпчивост и другите християни, които до тогава се криели от боязън. Свирепият шеф погубил мнозина от тях, свидетелстват Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев). Страдание на свети страдалец Емилиан При царуването на нечестивия Юлиан богоотстъпник било повдигнато грубо гонение против християните, което сходно на ураган или стихия смутило цялата галактика.

До всички области и градове на цялата Римска империя била изпратена заповед, съгласно която християните от двата пола и от всички възрасти, без значение към кое племе или народ принадлежали, се предавали без благосклонност на разнообразни страдания и жестока гибел. С тази несправедлива заповед богоненавистният император нарушил правните закони и обагрил целия изток и запад с проливаната безпощадно християнска кръв, като пламтял от яд и омраза против Христос и Неговите раби.

Какъв сте, в случай че името ви стартира с буквата Е?

Е символизира нуждата от самоизява, от обмяна на хрумвания, както и дипломатически качества, прозорливост и известна приказливост. Тази писмен знак допуска опция за нервни сривове, основани на комплицираните взаимоотношения с околните хора. „ Е” приказва за лесна приспособяемост, нараснала половост, постоянно потискана от комплексираност. Подсъзнателно звукът се възприема умерено, без неспокойствие.

Днес имен ден честват всички с имената Емил, Емилия и Емилиян/а.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР