Днес автоматичната лунна станция на Индия “Чандраян 2 извърши успешно

...
Днес автоматичната лунна станция на Индия “Чандраян 2 извърши успешно
Коментари Харесай

Успех: Индийската мисия Чандраян 2 напусна околоземна орбита и вече лети към Луната!

Днес автоматизираната лунна станция на Индия “Чандраян 2 ” извърши сполучливо петата си маневра, по време на която основният мотор бе разпален в продължение на към 20 минути. С това “Чандраян 2 ” напусна дефинитивно рамките на околоземна орбита и лети по траектория, която ще води задачата до Луната.

Напомням на читателите, че роботизираната станция бе изстреляна наред на 22-ри юли благодарение на индийската ракета “GSLV – MkIII ”. Това е най-мощната ракета, с която Индия разполага и има съвременна криогенна степен. За страдание ракетата е среднотоварна, с товароподемност от 10 тона в околоземна орбита. Индийците, за разлика от Съединени американски щати и Русия, към момента нямат същинска тежка ракета. Поради това нямаше по какъв начин тази комплицирана задача “Чандраян 2 ” да бъде изстреляна непосредствено на тридневен път към Луната. Вместо това задачата бе позиционирана в първична околоземна орбита с параметри 169.7 на 45 475 километра. 

През идващите седмици “Чандраян 2 ” извърши поредно пет повдигания на орбитата със личния си мотор, с цел да може да се насочи към Луната. Двигателят работеше по проект и всички тези маневри бяха сполучливи.

Следващият огромен стадий от експедицията ще е на 20-ти август, когато моторът още веднъж ще се възпламени и по този начин “Чандраян 2 ” ще се нарежда в първична окололунна орбита с параметри 118 на 18 078 километра. Четири следващи запалвания, на 21-ви, 28-ми и 30-ти август, ще поправят орбитата до кръгова. След това спускаемият уред “Викрам ” ще се отдели от кораба-майка на 2-ри септември. Той ще извърши независимо още две маневри, преди да кацне на повърхността на 7-ми септември.

Ако кацането е сполучливо, Индия ще се трансформира едвам в четвъртата страна след Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Китай, постигнала меко прилуняване. “Викрам ” ще се нарежда в региона на Южния полюс на Луната, където се знае, че има ресурси от вода под формата на лед. След кацането спускаемият уред ще освободи лунохода “Прагиян ”. Очаква се “Викрам ” и “Прагиян ” да работят в продължение на 14 земни дни, колкото продължава един лунен ден. 

За повече информация: ISRO

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР