Днес, 7 юни 2022 г., се проведе оперативно заседание на

...
Днес, 7 юни 2022 г., се проведе оперативно заседание на
Коментари Харесай

В МВнР се проведе заседание на Междуведомствения съвет по участието на България в НАТО и ОПСО на ЕС

Днес, 7 юни 2022 година, се организира оперативно съвещание на Междуведомствения съвет по присъединяване на Република България в НАТО и ОПСО на Европейски Съюз (МСУНО) под председателството на министъра на външните работи Теодора Генчовска и с присъединяване на министъра на защитата Драгомир Заков, заместник-председател на МСУНО.

Участие взеха също заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Явор Пенчев, заместник-министърът на енергетиката Данаил Николов, ръководителите надлежно на Комисията по външна политика и на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред в Народното събрание – Венцислава Любенова и Атанас Атанасов, както и ръководителят на ДКСИ Цвятко Георгиев, ръководителят на Държавна организация „ Разузнаване “ Антоан Гечев, шеф на Служба „ Военно разузнаване “ бриг. ген. Венелин Венев, заместник-председателят на Държавна организация „ Национална сигурност “ Станислав Станчев, секретарят на Съвета по сигурността към Министерския съвет Петър Петров, секретарят по външна политика на президента Руси Иванов, съветникът по сигурност и защита на президента Стефан Годжевъргов. Участваха и представители на други министерства и ведомства.

С цел обезпечаване на пълноценното осъществяване на уговорките на Република България към Европейски Съюз, НАТО и други интернационалните организации за принос с цивилен специалисти в задачи и интервенции за поддържане на мира и ръководство на рецесии, МСУНО одобри решение за основаване на непрекъснато настояща „ Междуведомствена работна група за съгласуване на присъединяване на Република България в цивилен задачи и интервенции на интернационалните организации за ръководство на рецесии отвън територията на Република България “ (МВРГ).

В подтекста на идната среща на върха на НАТО в Мадрид (28-30 юни 2022 г.), участниците във формата разискаха и съгласуваха позиции по необятния набор на тематиките от дневния ред на срещата, като основа на рамковите позиции, които предстоят да се одобряват от Министерския съвет и ще бъдат показани от българска страна на съмита. В светлината на сериозните промени в геостратегическия подтекст след нападението на Русия над Украйна, срещата в Мадрид ще има историческо значение. Сред главните й резултати ще бъдат приемането на нова Стратегическа идея, решения за дълготрайната акомодация на капацитета на НАТО за въздържане и защита и обзор на напредъка по осъществяването на решенията от дневния ред „ НАТО 2030 “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР