Днес, 5-и октомври 2022 г, в Централно фоайе на Националния

...
Днес, 5-и октомври 2022 г, в Централно фоайе на Националния
Коментари Харесай

НИМ отбелязва 110 години от Балканската война


Днес, 5-и октомври 2022 г, в Централно предверие на Националния исторически музей беше публично открита изложбата „ Разказ за войната “ във връзка 110-та годишнина от Балканската война, почнала на 5-и октомври 1912 година

Основен акцент в изложбата са поредицата от картички представящи в последователен ред историята от месеците на войната. От мобилизацията през септември 1912 година, успехите при Лозенград и Люлебургас-Бунархисар, тежките боеве при Чаталджа и сложното всекидневие на българският боец, до обсадата и завладяването на считаната за непревземаема Одринска цитадела, пощенските картички демонстрират ярка и достоверна картина на военните дейности. 

Балканската война е паметно събитие в Новата ни история, в което българският офицер и боец демонстрират висок военен дух, национализъм и лоялност към идеалите завещани от епохата на Възраждането за национално избавление и обединяване на всички българи. През 1912 година, единствено 34 години след Освобождението и 4 години след провъзгласяването си за царство, България е подготвена да реализира с военни средства главната външнополитическа цел на всички родни патриоти, политици и общественици. Заедно със съдружниците си от Балканите – Сърбия, Гърция и Черна Гора, българската войска се изправя против големия човешки капацитет на владеещата към момента територии на три континента Османска империя. И в границите на по-малко от година – от октомври 1912 до май 1913 година, след поредност от победи по бойните полета на Тракия, Родопите и Македония, задачата е реализирана. Всички земи на запад от линията Мидия-Енос са освободени. 



Друг акцент в изложбата „ Разказ за войната “ са творби на изкуството на художниците Лазар Йорданов и Харалампи Тачев, част от които се демонстрират за пръв път. Лазар Йорданов е роден в Македония, приключва Военното учебно заведение в София, а по-късно и Художествената академия. Работи във Военното министерство като офицер – боен художник. В изложбата е показан с картината си „ Българските войски пред Чаталджа ” и репродукциите „ Одрин, Балканската война и плененият турски паша ” и „ Батареята на капитан Андреев пред Одрин ”. Харалампи Тачев е първият български художник-декоратор, възпитаник на Иван Мърквичка, създател на герба на София, планове за фасадите и интериорите на доста здания в страната, измежду които храм „ Александър Невски ”, мавзолеят на Александър Батенберг, дворецът „ Врана ”, Синодалната палата, къщата-музей на Христо Ботев в Калофер и други. Негови са показаните в изложбата рисунки „ В офанзива ” и „ Триумфалната арка в Пловдив 1912-1913 година ” 



В „ Разказ за войната “ публиката ще може да види разнообразни оръжия и ордени принадлежали на офицери и бойци от българската войска. Пистолети „ Люгер-Парабелум ”, револвер „ Смит & Уесън ”, късо и дълго хладно оръжие, и пушки и карабини „ Манлихер ”, с които нашите храбри военни са извоювали поредност от победи през 1912 и 1913 година Част от изложбата са и разнообразни фотоси, печатни издания и предмети свързани с имената на военачалници и обособени участници в паметните моменти от войната.

Чрез показаните експонати от своите фондове, Националният исторически музей показва своята респект и поклонение към великото дело на нашите славни офицери, подофицери, бойци и опълченци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР