Днес, 29 август, ще бъде даден старт на 142-то издание

...
Днес, 29 август, ще бъде даден старт на 142-то издание
Коментари Харесай

Започва 142-то издание на Откритото първенство на САЩ по тенис

Днес, 29 август, ще бъде даден старт на 142-то издание на последния за годината шампионат от Големия шлем – Ю Ес Оупън. Надпреварата в Ню Йорк ще продължи до 11 септември, като настоящи първенци при мъжете и дамите са надлежно Даниил Медведев и Ема Радукану. Общият награден фонд тази година надвишава за първи път 60 млн. $, като бъдещите спечелили ще приберат чек за 2 600 000 $, а финалистите – по 1 300 000 $.

Безспорно една от най-важните вести преди началото на шампионата при дамите бе обвързвана с легендата Серина Уилямс. Представителката на домакините, 23-кратна шампионка в Шлема и шесткратна победителка на Флъшинг Медоус, разгласи по-рано този месец за списание Vogue желанията си да приключи своята забележителна кариера. Четирикратната олимпийска шампионка по всяка възможност ще постави завършек на професионалния си път в тениса на домашния шампионат от Шлема, където в първи кръг се изправя против представителката на Черна гора Данка Ковинич. При триумф Серина най-вероятно ще играе в идната фаза с втората в главната скица Анет Контавейт от Естония. Уилямс ще се включи и в конкуренцията на двойки, където ще си партнира със своята сестра Винъс.

19-годишната настояща носителка на трофея при дамите Ема Радукану от Англия започва отбраната на купата си против коравата французойка Ализе Корне. 32-годишната ветеранка ще играе на своя 63-и шампионат от Големия шлем. Световната номер 1 Ига Швьонтек ще се опита да продължи превъзходното си показване през годината. Полякинята стигна до трофея на Ролан Гарос и бе в серия от 37 следващи победи в Женския тур, преди да отстъпи изненадващо на Корне в третия кръг на Уимбълдън. В Синсинати Швьонтек загуби от американката Мадисън Кийс в осминафиналната фаза, а в нейната половина са още пет шампионки от Шлема, в това число испанката Гарбине Мугуруса, както и една от очакванията на американците при дамите Джесика Пегула. Финалистката на Ол Ингланд Клъб Онс Жабер пък е в една и съща половина на схемата дружно с Уилямс и Контавейт.

При мъжете също имаше значима вест преди началото на конкуренцията и тя бе обвързвана с това, че Новак Джокович удостовери, че пропуща шампионата на американска земя. Трикратният първенец и миналогодишен финалист не може да пътува до Щатите заради актуалните коронавирусни правила на локалното държавно управление, съгласно които хора, които не са жители на страната и не са изцяло имунизирани против Ковид-19, не могат да влизат в Съединени американски щати. Отсъствието на Джокера, който пропуща втори шампионат от Шлема през годината след този в Мелбърн, е опция за втория в схемата при мъжете и огромен негов противник през годините – Рафаел Надал, да възвърне преднината си от две трофеи от Големия шлем пред 35-годишния сърбин.

Матадорът е един от претендентите за трофея тази година и детронирането на първенеца от предходната година Даниил Медведев. Руснакът не прави от най-хубавите си сезони, като завоюва само в Лос Кабос, Мексико, след триумфа на Ю Ес Оупън, само че въпреки всичко стигна до полуфиналите на Мастърса в Синсинати, където отстъпи на Стефанос Циципас в три сета. Медведев стартира отбраната на купата си против американеца Стефан Козлов, а в половината му са още финалистът на Уимбълдън Ник Кирьос, Циципас и Феликс Оже-Алиасим. В отсъствието на Джокович, както и на Роджър Федерер и Александър Зверев от огромните имена, Надал ще започва акцията си против австралиеца Ринки Хиджиката, а в заключителните стадии може да се изправи против британеца Камерън Нори и своя съотечественик Карлос Алкарас. Пред младия испанец обаче също стоят вероятно тежки провокации в лицето на Яник Синер от Италия и първенеца в Синсинати Борна Чорич.

България ще има обичайно собствен участник в конкуренция от Големия шлем в лицето на Григор Димитров. Първата ни ракета при мъжете и подложен под номер 17 в шампионата започва в Ню Йорк против добре познатия си противник Стив Джонсън във вторник, 30 август, не преди 18:00 часа българско време на Корт 17. Двамата играха и в първи кръг на Уимбълдън, където американецът завоюва след отвод на българина заради травма. Григор води с 5-3 в директните конфликти, само че физическото му положение е под въпрос, макар уверенията от негова страна, че е подготвен, след отхвърли му и в мача с Доминик Тийм в Уинстън-Сейлъм заради прилошаване.

Димитров е единственият ни представител в главната скица и при мъжете, и при дамите, откакто Изабелла Шиникова, Виктория Томова и Димитър Кузманов отпаднаха в квалификациите. Шиникова бе отстранена още в първи кръг, до момента в който Томова и Кузманов отпаднаха на крачка от главната скица след провали във финалния стадий на квалификациите. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР