Днес, 26 ноември, ВКС ще гледа наказателното дело срещу Ивелина

...
Днес, 26 ноември, ВКС ще гледа наказателното дело срещу Ивелина
Коментари Харесай

Последна инстанция за взрива край Горни Лом, убил 15 души

Днес, 26 ноември, Върховен касационен съд ще гледа наказателното дело против Ивелина Б., Божидар В., Валери М. и Палма И. за гърмежите в завода за муниции „ Миджур “ край през 2014 година, при който починаха 15 души.

Делото е формирано по касационен митинг и касационна тъжба от частния обвинител Димитър Д. против решението от 11.01.2021 година на САС, с което е доказана присъдата на Окръжния съд – Видин. Димитър е татко на един от починалите и!
Почернен от гърмежа в Горни Лом татко смята, че до момента няма отговорни поради работата на прокуратурата
За 5 март отложиха делото за гърмежа в Горни Лом през 2014 година, при който починаха 15 души. Това реши Софийският апелативен съд, кой...

На по-долна инстанция всички подсъдими за гърмежите в цех „ Миджур “ през 2014 година, при който умират 15 души, са приети за невиновни и оправдани по повдигнатите им обвинявания – Ивелина Бахчеванова в качеството ѝ на шеф на Дирекция „ Международно-контролирана търговия и сигурност “ при Министерството на стопанската система, Божидар Василев в качеството му на шеф на Отдел „ Контрол върху общоопасните средства “ в Дирекция „ Охранителна и пътна полиция “ при Главна дирекция „ Охранителна полиция “, Валери Митков в качеството му на архитект „ Минно дело, геология и екология “ и Палма Иванова в качеството ѝ на контрольор „ Здравословни и безвредни условия на труд и противопожарна сигурност “ в цех „ Миджур “.

В касационния митинг се акцентират доводи за процесуални нарушавания и нарушавания на материалния закон, като се прави искане за анулация на решението и връщане на делото за ново разглеждане. В касационната тъжба се акцентират доводи за позволени нарушавания на материалния закон и позволени основни нарушавания на процесуалните правила. Прави се искане за анулация на решението и връщане на делото за доразследване на прокуратурата.

През лятото на 2019 година Окръжният съд на Видин оправда всичките четирима обвинени по делото за гърмежа в „ Миджур “. Собственикът на завода Валери Митков, който загуби и сина си при гърмежа, беше оневинен по обвиняване за породена гибел на 15 души, както и за причиняването на трайни пострадвания на други трима. Втората обвинена - Ивелина Бахчеванова, също беше оправдана по повдигнатите обвинявания. В момента на гърмежа тя е работила в министерството на стопанската система. Третият обвинен Божидар Василев също е почтен, съгласно Окръжния съд на Видин. Василев е някогашен чиновник на отдел " Контрол на общоопасните средства " в Министерство на вътрешните работи. Видинският съд оправда и Палма Иванова, някогашна служителка в цех „ Миджур ”, която е отговаряла за безвредните условия на труд във фабриката.

На 14 януари 2021 година оправдателната присъда беше доказана.
И четиримата обвинени за гърмежа в " Миджур " бяха оправдани
И четиримата обвинени за гърмежа в „ Миджур ” бяха оправдани. Оправдателните присъди бяха прочетени от ръководителя на Окръжн...

Още от КРИМИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР