Днес, 20 декември, се навършват 80 години от героичната смърт

...
Днес, 20 декември, се навършват 80 години от героичната смърт
Коментари Харесай

80 години от подвига на капитан Димитър Списаревски

Днес, 20 декември, се навършват 80 години от героичната гибел на капитан Димитър Списаревски, който, защитавайки небето над София по време на бомбардировките над града от американската и английската авиация, се врязва с изтребителя си Messerschmitt Bf 109 в американска " летяща цитадела " B-24.

Тържествена гала бе извършена при паметника на героя в столичния квартал " Дружба " 1 наоколо до булеварда, носещ името на Списаревски. На нея участваха президентът Румен Радев, министърът на защитата Тодор Тагарев, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, висши военни.

Почетен гвардейски строй бе признат при започване на церемонията от президента Румен Радев, а в следствие последваха и формалните изявления.

Първи думата взе военният министър Тагарев: " Димитър Списаревски е един извънреден образец в нашата история. Само на 27 години той умира, защитавайки София, защитавайки мирното население, защитавайки домовете на хората. Ние помним този образец. "

По думите на министъра Списаревски дава образец на нас да сме почтени и да пазиме Родината. Тагарев изрази и вяра, че при идването на поръчаните нови изтребители F-16 някое от формированията на изтребителната авиация да носи името на героя.

" Колко би трябвало да обичаш родината си, с цел да изречеш думите: Ще се блъснеш и ще свалиш най-малко един бомбардировач, само че няма да му позволиш да прелети над тази свещена земя и да я поръси с бомби "? Колко би трябвало да си самоуверен, с цел да излетиш против неведнъж превъзхождащият съперник? Колко мощ би трябвало да имаш, че да останеш правилен на думите си и да забиеш умишлено самолета си в летящата цитадела и да сложиш самичък завършек на живота си едвам на 27 години? ", попита реторично на собствен ред президентът Румен Радев.

Отчитайки героичният героизъм на капитан Димитър Списаревски президентът направи отпратка и към днешната действителност. По думите му думите на героя тежат с особена мощ във днешните времена на " разпад на полезности и нихилизъм, на политическа отпадналост и двуличие, на социална незаинтересованост и загуба на посока ".

По думите на президентът името Списаревски през днешния ден продължава да въодушевява будните, да предизвика равнодушните и да стряска тези, които търгуват със суверенитета и достолепието на България.

" При всеки полет изтребителят умишлено и неизбежно залага живота си в името България. Докато политикът нерядко залага България в името на своето лично благоденствие ", не пропусна да жегне политическата класа Радев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР