Днес, 15 юли, се навършват 3 години от опита за

...
Днес, 15 юли, се навършват 3 години от опита за
Коментари Харесай

Турция отбелязва трета годишнина от опита за преврат под мотото на национално единство

Днес, 15 юли, се навършват 3 години от опита за боен прелом в Турция. Над 1500 възпоменателни събития ще бъдат проведени в цялата страна, а градският превоз в Истанбул през целия ден ще бъде безвъзмезден, съобщи БГНЕС.
По концепция на президента на страната Реджеп Ердоган 15 юли е разгласен за народен празник под името " Ден на демокрацията и националното единение ". В 14:00 часа турският държавен глава ще взе участие в особено съвещание на Меджлиса, само че кулминационната точка на честванията ще бъде в Истанбул, заяви кореспондентът на БНР.
Кметът на града Екрем Имамоглу ще произнесе обществена тирада пред постройката на общината, а от 20:00 часа на към този момент затвореното летище " Ататюрк " ще се организира специфична гала с присъединяване на Ердоган. В нощта на преврата той кацна на летище " Ататюрк " от Мармарис, където беше на отмора и отряд командоси се опита да го задържи. Тогава имаше невероятна вест от Reuters - че самолетът на Ердоган е бил прихванат от изтребител F-16 на подчинените на превратаджиите, само че не е било стреляно.
По време на метежа през 2016 година починаха 251 души, над 2200 бяха ранени. След протеста с президентски укази от работа бяха отстранени над 130 000 души, главно по обвинявания за съпричастност към придвижването на проповедника Фетуллах Гюлен, апетитен за уредник на метежа. Бяха затворени редица частни учебни заведения, университети, над 40 малките екрани и радиостанции, 70 вестника, съвсем 1800 сдружения. Във връзка с опита за прелом бяха заведени 41 обособени всеобщи правосъдни процеса.
На референдум на 16 април 2017 година беше утвърдена смяна в турската конституция и беше въведена президентска система със засилени пълномощия на президента. Тя дефинитивно влезе в действие след изборите от 24 юни 2018 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР