Днес, 1-ви ноември, всяка година празнуваме Деня на народните будители.

...
Днес, 1-ви ноември, всяка година празнуваме Деня на народните будители.
Коментари Харесай

Съвременен будител: Мениджър в голяма компания стана учител в „Столипиново“

Днес, 1-ви ноември, всяка година честваме Деня на националните будители. На този ден отдаваме респект на родолюбивите просветители, които в годините на иго и беззаконие, са отваряли очите на българите за светлината на буквите и знанието за нашето славно минало.
Тези национални будители са ярък образец за всички, те са ни завещали своята обич към родината и знанията. Оказва се, че такива хора има и през днешния ден измежду нас. Пример за това е учителката Роси Златева , която заменя високоплатената си работа като управител в София с това да преподава и то в ромския квартал " Столипиново " в Пловдив.
Роси Златева е родом от София и повече от 20 години работи на високи управителни длъжности в столицата. Била е шеф на цех, дилър на коли и управител в огромна финансова компания. Автор е и на книгата " Психология на любовта " . Решава обаче внезапно да смени специалността – мести се в Пловдив и към този момент трета година преподава по математика в Основно учебно заведение " Пенчо Славейков ".
" Чух от " Заедно в час ", че се търсят хора, които желаят да преподават в не толкоз харесвани учебни заведения. Реших че мога да бъда потребна – имала съм своята кариера, знам доста и желаех да предам всичко, изключително на деца от ромски етнос, които нямат опцията да се срещат с хора отвън тяхната общественост. Тук не става въпрос единствено за математиката, а въобще по какъв начин да живеят, да ползват знанията си в всекидневието ", споделя Роси. Смята, че децата я одобряват добре и посещаемостта в нейните часове е висока.
Роси Златева поддържа непрекъснато връзка и с родителите им, тъй като съгласно нея тяхната роля е извънредно значима в образованието. " От тази година съм и класна – на пети клас. В моя клас са 27 деца, познавам всичките родители, обиколила съм цялата махала, познавам се с всички, имали сме и родителска среща, настрана един път седмично се срещам още веднъж с някои от тях ", споделя тя. Учителката не крие, че от време на време, въпреки и рядко, се случва обещано дете да отсъства по-дълго от час, само че реагира навреме и се свързва с родителите му, с цел да може образованието да продължи. " Много е значим персоналният контакт " , безапелационна е Роси. Според нея е извънредно значима и културата на класната стая. За да има естествен образователен развой и децата да внимават в час, тя е въвела табла с четири съществени правила, създадени със самите деца. Така след всеки час малчуганите получават четири точки – зелени или червени съгласно държанието им.
Правилата са: пристигам квалифициран в точния момент, като да вземем за пример, в случай че ученикът е без домашно или закъснее, автоматизирано получава алена точка; почитаме се, което включва изрядно държание в час и доста значимо – разговаряне на български език; вземам участие интензивно в час и последното предписание е – никакво потребление на телефон. В края на месеца десетте деца с най-вече зелени точки получават премия – да вземем за пример, посещаване в Копривщица, в Природонаучния музей или на друго забавно за тях място.
За да усвоят по-лесно предмета, тя употребява разнообразни способи на преподаване, като залага на новаторските подходи . Така децата влизат с огромно предпочитание в час. „ До момента в просветителната система в центъра на заниманията в класна стая е стоял учителят. При мен обаче не е по този начин и аз слагам преди всичко учениците. Задавам им такива въпроси, които ги предизвикат да вземат участие интензивно, пробвам се да ги направя съпричастни, а освен да им напиша урока и те да стартират да си го преписват ", споделя тя.
Като образец Роси показва по какъв начин предходната година са учили за повърхност и пресмятане на разположение на правоъгълник ги е предиздвикала да измерят класната стая, след което дружно са пресметнали какъв брой багра ще е нужна, с цел да се боядиса. През лятото тя е спонсорирала това начинание и всички дружно са боядисали класната стая. " По този метод те виждат образно това, което учат във учебно заведение, къде ще го приложат ", безапелационна е Роси Златева. Освен това има обезпечена от учебното заведение цифрова дъска, като със специфичен софтуеър ще се работи и с триизмерни модели, употребява се и електронен учебник.
Относно положението на просветителната система, Роси е безапелационна, че има спад в равнището, само че това не би трябвало да ни обезкуражава. „ Оттук нататък от нас зависи да създадем образованието такова, каквото на нас ни се желае. Някога споделяха, че има положително обучение, само че тогава системата беше друга и по различен метод се възприемаше самото отиване на учебно заведение, оценките и въобще всичко. Сега децата по различен метод възприемат всичко това “, споделя Роси.
Според нея главният проблем е в неналичието на мотивация у учениците. „ Много време имаше безработица в България и детето си споделя: " Колкото и да изучавам, няма реализация “. Докато в този момент към този момент не е по този начин. Напоследък сме в другата прекаленост – има апетит за фрагменти. Този апетит на фрагменти съгласно мен ще докара до повишение на равнището на обучение, тъй като всичко е обвързвано. Казвам това освен като преподавател, само че и като икономист ", безапелационна е Роси Златева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР