Днес, 08.04.2024 г., ръководството на Апелативна прокуратура – София (САП)

...
Днес, 08.04.2024 г., ръководството на Апелативна прокуратура – София (САП)
Коментари Харесай

Апелативна прокуратура-София отчита продължаваща тенденция за увеличаване на преписките

Днес, 08.04.2024 година, управлението на Апелативна прокуратура – София (САП) показа резултати за активността през 2023 година на най-големия апелативен регион в страната. Това оповестиха от пресцентъра на САП.

През миналата година напъните на магистратите бяха ориентирани към повишение успеваемостта и прецизността на работа при реализиране на функционалностите им по наблюдаване и решение на делата, при правене на прокурорските актове и възстановяване на активността в правосъдната фаза на процеса.

В приветствен адрес към магистратите и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов пожела на сътрудниците професионално, умело и отговорно да отстояват върховенството на закона и всекидневно да пазят идеята на справедливостта и ги поздрави с постигнатите през миналата година резултати.

Председателят на Апелативен съд – София Даниела Дончева в изпратения приветствен адрес изрази уважението си към труда, напъните и професионализма на прокурорите.

Заместник-апелативният прокурор на Софийска апелативна прокуратура Емилия Русинова уточни съответни индикатори и очерта систематизирани заключения за работата на териториалните прокуратури през отчетния интервал.

През 2023 година прокурорите от региона на САП са работили по 99 666 преписки. Този индикатор затвърждава наклонността към увеличение, установена през последните години, когато броят им бил 93 408 за 2022 година и 84 640 за 2021 година Своевременно са решени 96,27 % от преписките.

Новообразуваните досъдебни производства в региона на АП – София са 34 153 броя. Значителен дял от тях са закононарушения срещу собствеността и общоопасни закононарушения. След тях се подреждат престъпения срещу личността, стопанството, активността на държавни органи, публични организации и лица, изпълняващи обществени функционалности.

Решените досъдебни производства през 2023 година са 77 508 броя или 73,33 % от следените през годината. Този индикатор включва каузи, импортирани в съда с обвинителен акт, съглашение или предложение по член 78а от Наказателен кодекс, спрените, прекратените и изпратените по подготвеност.

През миналата година е установен растеж на преписки за закононарушения, осъществени при изискванията на домашно принуждение. От следените 2 339 преписки новообразуваните са 2 147 броя. В рамките на отчетния интервал са решени 86,6 % от общия им брой, което демонстрира своевременност на прокурорската работа по тези каузи.

По актовете на прокурори от Софийския апелативен регион през 2023 година в съдилищата са формирани 8 371 каузи. Осъдените и глобени лица с влезнал в действие правосъден акт са 8 340. В съпоставяне с предходния регистриран интервал се следи понижаване на % на оправдателните присъди и решения по отношение на всички постановени правосъдни актове. През 2023 година абсолютният им брой е 392.

Годишното отчетно заседание на САП беше почетено от членовете на Висшия прокурорски съвет Гергана Мутафова и Йордан Стоев. Той означи, че зад статистиката и цифрите стоят трудът и напъните на магистратите и точно на тях се дължат положителните резултати.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР