Дмитрий Муратов, един от носителите на Нобеловата награда за мир

...
Дмитрий Муратов, един от носителите на Нобеловата награда за мир
Коментари Харесай

Руски журналист продаде Нобеловата си награда за мир в подкрепа на Украйна

Дмитрий Муратов, един от носителите на Нобеловата премия за мир за 2021 година и редактор на една от последните огромни самостоятелни медии в Русия, продаде на търг своя Нобелов орден за рекордните 103.5 милиона $. Той желае да употребява парите, с цел да помогне на деца, разселени вследствие на войната в Украйна, оповестява Ройтерс.

"Всички доходи от търга, който съответства със Световния ден на бежанците в понеделник, ще бъдат от изгода за филантропичната задача на УНИЦЕФ за разселените деца в Украйна ", се споделя в изказването на компанията Heritage Auctions, която провежда продажбата на медала в Ню Йорк.

Вестник "Новая газета " на Муратов, който гневно подлага на критика съветския президент Владимир Путин и неговото държавно управление, прекрати активността си в Русия през март, след предизвестия от страната за метода на отразяване на войната в Украйна.

Натискът против демократичните съветски медии постоянно е бил мощен по времето на Путин, който пое ръководството на Русия през 1999 година, само че се ускори, след съветската инвазия в Украйна на 24 февруари тази година. Муратов даже беше нападнат физически и залят с алена багра от последователи на ръководещите през април.

Търгът заа премията на Муратов разруши върха за най-скъп Нобелов орден. Предишната най-висока продажба донесе малко под 5 милиона $.

„ Тази премия е друга от всяка друга оферта, която сме представяли на наш аукцион. Г-н Муратов, с цялостната поддръжка на чиновниците си в „ Новая газета “, ни разрешава да продадем на търг неговия орден не като колекционерска стойност, а като събитие, което се надява да повлияе позитивно върху живота на милиони украински бежанци “, споделят от Heritage Auctions.

Муратов, който е съосновател на основаната през 1991 година "Новая газета ", завоюва Нобеловата премия за мир за 2021 година с Мария Реса от Филипините за техните старания в отбрана на свободата на словото.

Муратов даде обещание да подари към 500 000 $ от паричната си премия за благотворителни организации и посвети своето Нобелово отличие на шестимата публицисти на Новая газета, които бяха убити от 2000 година насам.

Този лист включва и журналистката Анна Политковская, критик на съветската война в Чечня, която беше убита през 2006 година в асансьора на нейния жилищен блок в Москва.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР