Длъжността директор на Централния софийски затвор ще бъде изпълнявана временно

...
Длъжността директор на Централния софийски затвор ще бъде изпълнявана временно
Коментари Харесай

Цачева не знае името на бъдещия временен шеф на Софийския затвор, оставката ѝ не била решение

Длъжността шеф на Централния софийски затвор ще бъде изпълнявана краткотрайно от Заместник шефа на основна дирекция " Охрана ". Как се споделя той обаче правосъдният министър Цецка Цачева не можа да посочи: " Миладинов... или Младенов ", сподели тя и се засмя сепнато.
По думите ѝ, след скандалното бягство на двама рискови нарушители от Софийския затвор нейната оставка в тази ситуация не би била решение : " Във всеки миг, незабавно, в който министър-председателят ми изиска оставката, аз ще я дам. Но министърът на правораздаването по закон има отговорност за общо управление и надзор. Моите отговорности като министър са за политиките, които се организират по тези места и аз ги извършвам.
Оставката би било доста леко решение на нещата, тъй като проблемите в пандизите не са от година-две. Въпросът не опира единствено до средства, само че и до организация и човешки капацитет. Текучеството е доста огромно, сложни са нещата ", съобщи Цачева в изявление за bTV.
Министърът на правораздаването посочи още, че няма искащи да заемат поста шеф на Софийския централен затвор.
Цачева посочи, че изрично не трябвало да се хвърля сянка върху работата на останалите чиновници в пандизите, защото измежду тях имало хора, които си правят работата съзнателно.
" Дали в бягството на двамата пандизчии е забъркан вътрешен човек би трябвало да кажат проверяващите органи, откакто се обясни фактическата конюнктура. Работят интензивно. Всичко е допустимо, " изясни още министърът.
" Първата ми реакция беше на яд – по какъв начин е допустимо това да се случи?! Изгледах записите на камерите – звучи необикновено. Въпросът е по какъв начин по този начин в затвор се прави въоръжено бягство – по какъв начин е импортирано оръжие, по какъв метод ", сподели още Цачева.
По думите ѝ, самите бегълци са наказвани неведнъж за това, че са имали мобилни устройства. Тя изясни, че външният пост е единственият въоръжен по разпоредбите на пандиза, който се намира на основния вход. Бил е въоръжен, дистанцията е доста малко, тръгнал е против Колев и Пелов, те го повалят, опитал се е да се стреля. На записите от камерите се вижда придвижване, евентуално охранителят вади оръжие, само че защото наоколо имало минаващи хора, той се отхвърля да стреля.
Има указания на всеки един от постовете на надзирателите, че Пелов е рисков. След информацията, че има заплаха да избяга, той е спрян от работа. На Пелов му било неразрешено да работи 14 дни, тъй като у него бил открит мобилен телефон.
Цачева заяви, че в помещението за приемане на колета за пандизчиите Пелов е влезнал въоръжен. В момента на предаването на персонални движимости вътре е имало няколко души. Дали това е нарушаване на разпоредбите на пандиза ще откри комисията, която сега прави инспекции.
" Всяка пратка минава през рентген. За да стигне тази пратка вътре в помещението, тя е предходна през скенерна лента. За мен не е допустимо револверът да е бил в пратката ", счита правосъдният министър.
Междувременно на пряк въпрос на Нова телевизия към министъра на вътрешните работи Валентин Радев не би трябвало ли първо да има промяна, преди да се приказва за заплата, отговорът беше: " Със сигурност би трябвало да има промяна, тя си върви ". Радев се оправда и, че не било почтено да се желаят оставки на министри, тъй като Цецка Цачева също желала пари, предходният правосъден министър - и той, и " всички заедно " носели отговорност през годините – и ръководещите в този момент, и опозицията, която управлявала преди.
Заместник-министърът на правораздаването проф. Николай Проданов съобщи пред Българска национална телевизия, че е разпоредил да се сътвори една комисия, която да изследва по какъв начин тъкмо е станал случаят. До 12 април комисията ще завърши своята работа и ще бъде обявено кои са виновните лица.
" Аз мисля, че бяха коментирани съответните условия. Преодолени са трима наши чиновници, като единият е атакуван физически, другият е застрашен с револвер, опрян в слепоочието, третият наш чиновник се пробва да ги спре, те го блъскат, против него се стреля. Затворниците бягат през вратата, служителят вади своето оръжие и потегля към тях, само че се двоуми дали да го употребява, даде повече детайлности за бягството на двамата рецидивисти ", добави заместник-министърът.
" По принцип персоналният състав на Софийския затвор е в непрестанно понижен състав. Там където стартира самият случай, би трябвало да работят двама наши чиновници, само че по злополучна случайност единият е бил в отпуск ", уточни Проданов.
Той се съгласи, че това е едно добре квалифицирано бягство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР