Длъжниците на банки ще бъдат облекчени при спирането на принудително

...
Длъжниците на банки ще бъдат облекчени при спирането на принудително
Коментари Харесай

Длъжниците на банки по-лесно ще спират изпълнителни листове

Длъжниците на банки ще бъдат облекчени при прекъсването на наложително осъществяване против тях. Това взеха решение депутатите във вторник при окончателното приемане на измененията в член 420 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Тази седмица Народното събрание преглежда на второ четене пакета от промени в Граждански процесуален кодекс, които целят облекчение на кредитополучателите и рационализиране на изпълнителното произвеждане. Част от текстовете бяха препоръчани от омбудсмана Мая Манолова и Българска социалистическа партия, а друга част – от ГЕРБ.

Депутатите дефинитивно се отхвърлиха да трансформират противоречивия член 417 и по този начин оставиха привилегията на банките, наред с страната и общините, да вадят изпълнителни листове по бързата процедура – единствено по извлечение от счетоводни книги. Преди време този текст беше нападнат и пред Конституционния съд, само че в него не бе намерено несъгласие с главния закон.

Според критици на банковите практики казусът в този момент е, че от време на време пораждат разногласия към размера на дължимата сума поради метода на пресмятане на лихвите и неустойките по заема. В този случай даже длъжникът да подаде несъгласие и да започва исково произвеждане, това не стопира осъществяването на заповедта на съда и постоянно имуществото на длъжника бива разпродадено, даже той да завоюва същинското исково произвеждане.

Неотдавна Съдът на Европейски Съюз се произнесе, че съдилищата са длъжни служебно да ревизират договорите с клиентите на банките за неравноправни клаузи, в това число за лихвите, преди да издадат изпълнителен лист. Съдии обаче признават, че има съществени на практика проблеми по използването на това решение на Съда на Европейски Съюз, което значи, че най-вероятно има значително случаи, в които съдът на процедура не ревизира дали банката законосъобразно е пресметнала дълга на клиента.

Въпреки че депутатите резервираха привилегията на банките, те доста облекчиха процедурата по прекъсване на насилственото осъществяване, когато длъжникът подаде несъгласие.

Според измененията в член 420 обжалването на изпълнителния лист в 14-дневен период ще стопира осъществяването, даже писмените доказателства на длъжника да не са " безапелационни “ и даже той да не даде належащо поръчителство на отговорностите си, както е в този момент. Така на процедура насилственото осъществяване ще може да се стопира по решение на съда при показани от длъжника писмени доказателства в 14-дневен период.

" Промяната основава доста по-голяма опция съдът да спре осъществяването при най-малкото подозрение за числови разлики в дължимата сума, за неточност при пресмятането на наказателните лихви “, разясни ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ. По думите му този текст е сдържан и ще работи дейно.

Депутатите гласоподаваха и облекчения в интерес на длъжника при призоваването му. Според новите текстове отсега нататък ще се смята, че ответникът по обещано гражданско дело не може да бъде открит, в случай че са направени минимум три визити на адреса, с период от най-малко седмица сред всяко от тях, като минимум едно от тях ще би трябвало да е в задочен ден. Съдът служебно ще ревизира и местоработата на ответника, като задачата е призовката да може да му бъде връчена и там.

Облекчават се и част от таксите в изпълнителното произвеждане във връзка с по-малките задължения.

Сборът от всички такси по осъществяването за сметка на длъжника в едно изпълнително произвеждане не може да надвишава 30% от минималната работна заплата, когато задължението е до 10 на 100 от минималната работна заплата. За дълг от 10 до 40 на 100 от МРЗ таксите не може да са повече от 40 на 100 от минималната работна заплата. За обвързване от 20 на 100 до една минималната работна заплата таксите не може да са над 50% от МРЗ, а за дълг от една до две минимални заплати - 80 %.

В общия общ брой на таксите по осъществяването не се включват таксите по отношение на администриране на тъжби против дейности на правосъдния реализатор, както и за известяван на присъединени взискатели. В случаите, когато е доближат общият общ брой на таксите, и взискателят изиска нови изпълнителни дейности, таксите за тях са за негова сметка, не на длъжника.

Процентът на пропорционалната такса по изпълнителните каузи понижава с увеличение на интереса, като таксата не може да надвишава оптималния размер, избран в Граждански процесуален кодекс, взеха решение депутатите. За обвързване в размер над 45 минимални работни заплати този общ брой не може да надвишава една петнайсета от задължението, само че не по-малко от три минимални работни заплати.

На касационно обжалване пред Върховен касационен съд подлежат въззивните решения, в които съдът се е произнесъл по материалноправен или процесуалноправен въпрос, който е в несъгласие със наложителната процедура, записаха още депутатите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР