Длъжници сме и на кметовете, и на общините. С тази

...
Длъжници сме и на кметовете, и на общините. С тази
Коментари Харесай

Депутатите питат властта за общинските проекти с държавно финансиране

Длъжници сме и на кметовете, и на общините. С тази позиция Корнелия Нинова стартира чуването на служебния министър на финансите Росица Велкова и министъра на районното развиване Виолета Коритарова за общинските планове с държавно финансиране. По думите на водача на алените сега се създавало чувство за неустойчивост измежду общините. Тя желае да знае дали има пари за общинските планове. Нинова се притеснява, че няма нито един провиснал задатък по подписаните съглашения, а и е доста значимо какви планове са почнали.

Росица Велкова се съгласи какъв брой значима е тази капиталова стратегия. До 9 милиарда лв. са парите за финансови разноски. Няма ограничаване в броя на плановете, които всяка община може да осъществя макар лимитите за групата, в която попада, стана ясно от думите на финансист номер едно. Три пъти в годината общините могат да прибавят планове - за подмяна на планове, за допълнение или смяна на параметрите. Затова и през вчерашния ден бюджетна комисия гласоподава изменението на бюджета, който зала би трябвало през днешния ден да утвърди дефинитивно.

Създадена е опция да се следи всяка смяна в плановете, а осъществяването им, по думите на финансовия министър, ще докара до икономическо развиване на общините. За април са заделени 30 милиона лв. по декларирани заплащания от общините.

Регионалният министър Виолета Коритарова регистрира, че ползата към програмата е разбираем. С цел застраховане на програмата е основан отдел " Общински планове ". Задачата е да ревизира плановете оферти, допустимост и недопустимост на разноските. Министерство на регионалното развитие не утвърждава плановете, уточни министър Коритарова. При към 20% има установени пропуски и грешки, стана ясно от думите й. 1302 заявки са подадени в Министерство на регионалното развитие, 723 съглашение към началото на април са утвърдени. 158 съглашения са за ВиК планове. За облагородяване са подписани 81 съглашения. За общински пътища 120 съглашения са подписани, 261 са за тротоари, 61 са за здания, за спорт -34. Министерство на регионалното развитие чака повишен брой планови оферти и има подготвеност да усили потенциала в отдела във ведомството, зает с тематиката. От Възраждане се тормозиха, че програмата е извънредно амбициозна.

Според Росица Велкова капиталовата стратегия е предизвикателство за всички. Няколко министерства ще координират в началото плановете по програмата. Изборът на изпълнителя и предплатеното заплащане са най-голямото предизвикателство пред кметовете. Авансово заплащане се дава единствено след избор на реализатор, както изясни строителният министър.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР