Джонсън разказа за няколко операции на американските служби, в които

...
Джонсън разказа за няколко операции на американските служби, в които
Коментари Харесай

Бивш анализатор на ЦРУ пред ООН: Доказателства уличават САЩ в атентата срещу Северен поток

Джонсън описа за няколко интервенции на американските служби, в които е взел участие и които илюстрират метода, по който работят във Вашнигтон при избрани условия.
Има доста доказателства за присъединяване на Съединени американски щати в терористичната офанзива против " Северен поток ". Това съобщи пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации някогашният анализатор на Централно разузнавателно управление на САЩ Лари Джонсън. Според него е освен отговорност, само че и заветен дълг на Организация на обединените нации да играе водеща роля в решаването на въпроса със „ Северен поток “ по кротичък метод.

" Сега няма да се позовавам на голямото количество доказателства, които сочат присъединяване на Съединени американски щати в този акт на война против Руската федерация и Федерална република Германия, който нанесе икономическа щета за народа на Германия. И този удар не реализира нищо във връзка с прекратяването на спора сред Русия и Украйна и съучастниците на Украйна в НАТО. Това единствено утежни всичко. "

Джонсън описа за няколко интервенции на американските служби, в които е взел участие и които илюстрират метода, по който работят във Вашнигтон при избрани условия.

" През годините ми в Централно разузнавателно управление на САЩ получих знание за метода, по който се възнамеряват и реализират секретни интервенции, на разнообразни места като Афганистан и Централна Америка. Подобни интервенции не се организират ненадейно. Те са финансирани, планувани и репетирани, преди да бъдат изпълнени. "

" Имам някои хрумвания по отношение на логистиката и осъществяването на офанзивата против „ Северен поток “, с помощта на работата, която съм правил за специфичните елементи на американската войска. Тази работа стартира напролет на 1994 година и завърши през 2016 година. През тези 22 години бях част от екип, който разработваше голям брой антитерористични извършения. Създадохме сюжети като да вземем за пример опасност за потребление на биологично оръжие в северноафриканска страна с възпроизвеждане на дипломатическия и разследващ трафик, съобщаващ за опасността, с цел да бъде подтикван отговор от избрана дипломатическа или военна мощ, и опасността да бъде оценена, спряна и обезвредена. В хода на тази работа трябваше да се слагаме и да разсъждаваме от позиция на саботьори или терористи. Да разбираме претекстовете им, да разбираме нужните качества и качества за осъществяване на сходна офанзива, да идентифицираме източниците и подготовката, които стоят в основата на сходни терористични интервенции. "

Цялата тирада на Лари Джонсън пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации

Лари Джонсън: Благодаря Ви, господин Президент. Моите почитания към уважаемите членове на Съвета за сигурност.

Казвам се Лари Джонсън. Тук съм през днешния ден, с цел да приказвам в поддръжка на желанието на Русия Съветът за сигурност да организира намерено и всеобхватно следствие на саботажа на газопровода „ Северен поток “ през септември 2022 година. Тук съм на лични разходи, без отплата за персоналното ми време. Всички материали и мнения са мои. Целта на днешното ми послание към вас е елементарна. Искам да предложа стъпки, които считам, че могат да оказват помощ за разрешаването на мистерията на източника на офанзивата над газопровода „ Северен поток “, и по този метод да оказват помощ за разрешаване на напрежението, което тази невиждана офанзива сътвори. Може би ще дава единствена по рода си визия за разбирането на този проблем, произлизаща от предишния ми опит с разследващи интервенции и разбори от времето ми в Централно разузнавателно управление на САЩ, от политиките за битка с тероризма от времето ми в бюрото за тероризма на Държавния департамент, от създаването и провеждането на над 200 антитерористични образования на офицери от специфичните елементи на армията на Съединените щати по времето ми като неин подизпълнител, както и от сполучливите интернационалните следствия за пране на пари, извършени до момента в който бях ръководещ сътрудник в „ Berg Associates “. Едно от тях беше сполучливото следствие, предоставено от Европейския съюз и губернаторите на Колумбия.

Но дано стартира с президента Хари С. Труман. Мисля, че съм единственият в тази височайша зала, който е израснал в Индипендънс, Мисури, и е посещавал учебното заведение против дома на господин Труман. Имах привилегията да срещна за малко господин Труман в една септемврийска заран на 1970 година, до момента в който той вървеше по улица „ Норд Делауер “ на път за президентската библиотека, съпроводен от един телохранител. Каква разлика за 54 години. Вярно е, че господин Труман беше президент, когато стартира Студената война сред Съединените щати и Съветския съюз. Това е безрадостно завещание. Но бих желал да напомня на Съвета думите на господин Труман пред новосъздадената Организация на обединените нации през октомври 1950 година. Едно 74-годишно обръщение, което към момента е настоящо и заслужава да се помни. Цитирам: „ В днешно време страхът от нова интернационална война помрачава всички очаквания на човечеството. Този боязън извира от напрежението сред страните и от скорошното експлоадиране на открита експанзия в Корея. Ние и Съединените щати имаме вяра, че такава война може да бъде предотвратена. Не имаме вяра, че тази война е неизбежна. Една от най-силните аргументи за това разбиране е вярата ни в Обединените народи. Организация на обединените нации има три огромни функции, които може да извърши за предотвратяването на войните. Първо, тя обезпечава път за договаряния и споразумяване на разногласия сред страните с мирни средства. Второ, тя обезпечава метод за потреблението на груповата мощ на страните-членки на Хартата, с цел да се предотврати експанзията. Трето, тя обезпечава метод, посредством който, откакто заплахата от експанзия се понижи, страните могат да бъдат облекчени от бремето на въоръжаването. “ Край на цитата.

Вярвам, че е освен отговорност, само че и заветен дълг на Съвета за сигурност, да поведе и да реализира съглашение по отношение на въпроса със „ Северен поток “, посредством мирни средства. Няма да върша обзор на планините от доказателства, които уличават личната ми страна, Съединените щати, в този акт на война против Руската федерация и Федералната република Германия. Няма безапелационен интерес за националната сигурност, който да оправдава унищожаването на газопровода „ Северен поток “, което аргументи доста икономическо страдалчество на народа на Германия. Тази офанзива не способства с нищо и за прекратяването на спора сред Русия и Украйна и помощниците на Украйна от НАТО. Тя утежни нещата.

През годините ми в Централно разузнавателно управление на САЩ получих знание за метода, по който се възнамеряват и реализират секретни интервенции, на разнообразни места като Афганистан и Централна Америка. Подобни интервенции не се организират ненадейно. Те са финансирани, планувани и репетирани, преди да бъдат изпълнени. Обяснението на за тайната интервенция против газопровода „ Северен поток “ подхожда с опита, който аз имам от времето си в Агенцията в края на 1980-те години. Когато започнах работа за дипломат Морис Бъсби в бюрото за съгласуване на антитероризма на Държавния департамент на Съединени американски щати през есента на 1989 година, една от първите ми задания беше да получа достъп до секретната информация на ФБР за следствието на терористичния атентат против аероплан Pan Am 103, който се разруши над Локърби, Шотландия, през декември 1988 година. Един от най-важните уроци, които научих от този случай – който считам, че има връзка с въпроса за – се отнася до разликата сред престъпно следствие и разследваща активност. Беше използвана изключителна нерешителност, с цел да не се допусне събраните от ФБР доказателства да бъдат опорочени или компрометирани от разследващите действия. Границата беше доста тънка, само че дипломат Бъсби се постара ФБР и Централно разузнавателно управление на САЩ да останат всеки в своето поле. И може би това е най-важният от всички уроци – водачеството, демонстрирано от дипломат Бъсби. Професионалното зряло водачество е от главно значение за сполучливото следствие на комплицирани интернационалните интервенции, които водят до офанзиви, сходни на Pan Am 103 и газопрвода „ Северен поток “.

Независимо че обвинителните актове против двамата мъже, направили взривяването, бяха подготвени едвам през ноември 1991 година, доказателствата, които позволиха случая, бяха налични още през март 1990 година. Това е единствено 15 месеца след рухването на Pan Am 103 от небето и 20 месеца преди обвинителните актове. Сравнете това следствие с безразличието и неналичието на интерес, демонстрирани от страните от НАТО във връзка със „ Северен поток “.

Минаха 19 месеца от унищожаването на газопровода, а страните от НАТО наподобява стоят в позата на трите мъдри маймуни: „ Не знам, не чух, не видях “.

Имам някои хрумвания по отношение на логистиката и осъществяването на офанзивата против „ Северен поток “, с помощта на работата, която съм правил за специфичните елементи на американската войска. Тази работа стартира напролет на 1994 година и завърши през 2016 година. През тези 22 години бях част от екип, който разработваше голям брой антитерористични извършения. Създадохме сюжети като да вземем за пример опасност за потребление на биологично оръжие в северноафриканска страна с възпроизвеждане на дипломатическия и разследващ трафик, съобщаващ за опасността, с цел да бъде подтикван отговор от избрана дипломатическа или военна мощ, и опасността да бъде оценена, спряна и обезвредена. В хода на тази работа трябваше да се слагаме и да разсъждаваме от позиция на саботьори или терористи. Да разбираме претекстовете им, да разбираме нужните качества и качества за осъществяване на сходна офанзива, да идентифицираме източниците и подготовката, които стоят в основата на сходни терористични интервенции. 

Четири години, откакто започнах да съветвам американските военни, основах дружно с още четирима души „ Berg Associates “*, като двама от сътрудниците ми преди този момент бяха работили в Държавната организация за битка с опиатите, единият беше приключил кариерата си като шеф на интернационалните интервенции на тази организация, другият ръководеше интервенции за следствие на пране на пари под прикритие тук, в Ню Йорк. Един от първите ни случаи беше следствие, познато като прането на съветски пари от Bank of New York. Организирали сме и следствия и събиране на доказателства, които бяха употребявани за изработването на гражданския Закон за рекет и корупция, прочут като Rico. Това беше правено против огромни тютюневи компании, които перяха пари от наркокартели. Бяха заведени два обособени желае от името на ищците – Европейски Съюз и губернаторите на Колумбия. С изброяването на тези истории целя да подчертая, че даже в комплицирани интернационалните следствия без достъп до секретни материали, ние успяхме да съберем големи количества доказателства, които да бъдат възможни и да устоят в наказателния съд на Съединените щати. В работата по тези следствия научих, че Дисниленд има право – в последна сметка светът е дребен. 

Връзката сред престъпни организации, огромни интернационалните корпорации, финансови институции и разследващи организации не е небивалица. Тя е действителна и коства стотици милиарди долари. Убедил съм се от опит, че едно вярно построено проучване, извършено от експерти, ще открие документи, информатори, очевидци, които могат да потвърдят оттатък всяко рационално подозрение кой е направил взривяването на газопровода „ Северен поток “. Събраните тук страни имат едно преимущество в следствието, което ние като частни следователи нямаме. Вие имате сигнално разузнаване, спътници, имате бази данни, които могат да дават да вземем за пример информация за придвижване на кораби, придвижване на пари. Когато комбинирате тези данни с стандартните доказателства, получавате мощно средство за определяне на поръчителя и причинителя на гърмежа на газопровода „ Северен поток “. Едно нещо сигурно мога да кажа за тази интервенция: тя е извършена с финансовата и материална поддръжка на най-малко една страна. Те има досиета, които съвсем несъмнено са класифицирани и се съхраняват с доста стеснен достъп. Но евентуално има доказателства, налични отвън тези секретни досиета, които могат доста да осветят акта, в случай че не и да разрешат загадката. Посланието ми към вас през днешния ден е просто: „ Следвайте парите. Запитайте се също: Cui bono? Кой печели? “.

Мисля, че отводът от осъществяване на усърдно следствие на този случай хвърля сянка върху Съвета за сигурност. За край ще повторя визията на президента Труман отпреди 74 години: във ваша власт е да осигурите опция за договаряния и споразумяване на разногласия сред страните с мирни средства. Но такива договаряния би трябвало да изхождат от солидно и подкрепящо схващане за това кой е причинителят на акта. И аз мисля, че можете да достигнете до това умозаключение с вярно следствие, каквото единствено вие, членовете на Съвета за сигурност, имате властта да извършите.
Благодаря Ви, господин Президент.

*„ Berg Associates “ е компания, учредена през 1998  г., чийто предмет на активност е следствие на финансови закононарушения и разработване на практики и процедури, имащи за цел да предпазят бизнеса от измами и да откриват пране на пари.

Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР