Джон Сноу (John Snow) е английски лекар, изиграл важна роля

...
Джон Сноу (John Snow) е английски лекар, изиграл важна роля
Коментари Харесай

ДЖОН СНОУ - най-великият лекар на всички времена

Джон Сноу (John Snow) е британски доктор, изиграл значима роля за възприемането на анестезията и здравната хигиена.

Смятан е за един от бащите на епидемиологията с помощта на работата му по следенето на източника на епидемията от холера на улица Бродуик в Сохо, Англия през 1854 година

Роден е на 15 март 1813 година в Йорк, Англия, той е първото от 9-те деца на Уилям и Франсис Сноу . Кварталът, в който живеят, е измежду най-бедните в града и е под непрекъсната опасност от наводняване заради близостта му с река Уз. Баща му работи в локална въглищна компания.

Сноу учи в Йорк до 14-годишна възраст, когато бива изпратен да чиракува при Уилям Хардкасъл , хирург в Нюкасъл.

През октомври 1836 се записва да учи в Хънтъровото здравно учебно заведение в Лондон. След година стартира работа в Уестминстърската болница и е признат за член Кралската гилдия на хирурзите в Англия на 2 май 1838 година

Сноу се дипломира от Лондонския университет през декември 1844 и е признат в Кралската лекарска гилдия през 1850 година

Джон Сноу е измежду първите лекари, които учат и пресмятат точната доза за използването на диетилов етер и хлороформ като хирургически анестетици, позволявайки по този метод на пациентите да претърпяват хирургически и други процедури без стрес и болежка, на които са подложени.

Но най-важният му принос е във връзка с холерата.

ХОЛЕРА

Джон Сноу е скептично надъхан във връзка с общоприетата доктрина, че заболявания като холерата или черната гибел се предизвикват от замърсяване или нездравословна форма на „ неприятен въздух “.

Теорията за микробите не е известна до 1861 година и по този начин Сноу не е наясно с механизмите на предаване на заболяването, само че въз основата на доказателства стига до извода, че това не се дължи на дишането на нечист въздух.

За първи път дава гласност на теорията си в едно есе през 1849. През 1855 година го разгласява още един път, този път с доста по-обстойно проучване на резултата на водоснабдяването в Сохо по време на епидемията от 1854 година

Разговаряйки с локалните поданици, той дефинира източника на болестта – социална водна помпа на улица Броуд. Въпреки че химичния и микроскопски разбор на водата от помпата не демонстрира изрично някаква заплаха, изследванията на Джон Сноу по отношение на метода на разболяване са задоволително безапелационни, с цел да накарат локалните управляващи да преустановят потреблението на помпата, премахвайки ръчката ѝ.

Сноу употребява карта, на която илюстрира по какъв начин най-голяма централизация на болни има към помпата. Той се базира на статистиката, с цел да покаже връзката сред качеството на източника на вода и случаите на холера.

Сноу отбелязва, че водоснабдяващата компания взима водата от нечист сектор на Темза, където се изливат отпадни води и доставя тази вода до домове с нараснала заболеваемост от холера.

Проучването на Джон Сноу е главен миг в историята на опазването на здравето и се преглежда като основополагащо събитие за науката епидемиология.

По-късно се открива, че кладенецът е изкопан единствено на метър разстояние от остаряла клоака на къща, която изгоряла и е издигната на друго по-отдалечено място.

Преди това да се случи обаче пелените на болно от холера бебе биват изпрани там и водите се оттекли в тази яма.

ПОЛИТИЧЕСКО ОСПОРВАНЕ

След отшумяването на епидемията от холера управляващите връщат дръжката на водната помпа на мястото ѝ. Първоначално те я махат, изправени пред огромната опасност надвиснала над популацията, само че по-късно отхвърлят теорията на Сноу .

Да одобряват неговата доктрина означавало, че косвено признават поглъщането на фекалии като причина за болестта, което е много неприятно и отблъскващо за по-голямата част от популацията.

Представители на здравните управляващи през днешния ден признават политическите битки, които постоянно е трябвало да водят реформаторите. По време на годишна лекция в Англия членове на организацията „ Джон Сноу “ алегорично отстраняват и след това връщат на мястото ѝ ръкохватка на водна помпа, с което символизират продължаващите трудности, пред които са изправени медицинските нововъведения и открития.

ПРИЗНАНИЕ

Днес на мястото на водната помпа на улицата има паметна плоча, възпоменаваща Сноу и проучването му от 1854 година

Новата помпа е с отстранена ръкохватка и е наоколо до кръчмата „ Джон Сноу “, което е много иронично, имайки поради, че Сноу е ревнив трезвеник през по-голямата част от живота си. Точното място, където е била остарялата помпа е покрито с червен гранит.

Джон Сноу е вегетарианец и безспорен трезвеник от алкохол като вярвал в пиенето на пречистена посредством изваряване вода.

На 10 юни 1858 година, на 45 години, получава инсулт до момента в който работи в лондонския си офис. Не съумява да се възвърне и умира на 16 юни същата година. Погребан е в Лондон, в гробището Бромптън.

Джон Сноу е определен за най-великия доктор на всички времена на гласоподаване на английските доктори през 2003 година

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР