Джон Болтън повече няма да бъде съветник по националната сигурност

...
Джон Болтън повече няма да бъде съветник по националната сигурност
Коментари Харесай

Светът си отдъхна: Тръмп отстрани Болтън

Джон Болтън повече няма да бъде консултант по националната сигурност на президента Доналд Тръмп. Тръмп сподели, че е уволнил Болтън, а Болтън, че първо той е предложил да си подаде оставката.

И двамата дадоха да се разбере, че уволнението се дължи на различия по външната политика, което бе доказано от известия от самостоятелни източници.

Лично аз не се интересувам от това. Не ме интересува дали Тръмп е уволнил Болтън поради спор за това кои герои от „ улица Сезам “ ще завоюват боксовия мач с голи ръце.

Безразлично ми е дали Болтън бе издухан от мощен ентусиазъм напразно от Белия дом. Опитът да схвана спецификата на драмата в администрацията на Тръмп, цялостна с лъжливи социопати, постоянно е неефикасно мероприятие. А в този случай е още по-безсмислено, тъй като всичко, което има значение, е, че Джон Болтън не е там. Това по своята същина е доста положително нещо, без значение какви събития са го довели до това.

Тръмп споделя, че идната седмица ще назначи нов консултант по националната сигурност, а положителната вест е, че който и да избере, няма да е по-лош от Джон Болтън. Възможно е новият да не е по-добър, само че той няма да бъде по-кръвожаден от психопатичното страшилище – неговия предходник.

Без пресилване Болтън е толкоз неприятен, че няма накъде да бъде по-лошо, тъй като той изпитваше безусловно буйното предпочитание да завихри Третата международна война. Засега актуалният заместител на Болтън е неоконсерватор на име Чарлз Купърман, който анализаторът Джефри Кей дефинира като „ неандертал-рейгънист-исламофоб, креатура на отбранителната промишленост и доста непосредствен помощник на самия Болтън “.

Вървят клюки и за различен подъл неоконсерватор и съдружник на Болтън, някогашният анализатор на Централно разузнавателно управление на САЩ Фред Флейц, който също се счита за един от най-вероятните претенденти за вакантната позиция. Следователно, не можем да сме сигурни, че замяната на Болтън ще бъде по-добра, само че можем да бъдем безусловно сигурни, че тя няма да е по-лоша от него.

Безспорен позитивен миг е, че някогашният шеф на PNAC * към този момент няма да заема поста на най-влиятелния външнополитически консултант на планетата Земя.

Той е толкоз психопатичен, че един път заплаши, че ще убие децата на един от ръководителите на OЗХО (Организация за възбрана на химическото оръжие), тъй като е пречел на Съединени американски щати да провеждат нахлуването в Ирак. Ясно и явно е, че това по формулировка е преференциално за цялото човечество. Но за какво водачите на Демократическата партия възразяват против това Тръмп да уволни Болтън.

Президентът Доналд Тръмп съобщи във вторник, че ще помоли съветника по националната сигурност Джон Болтън да подаде оставка, като означи, че „ изрично не е склонен с доста от неговите оферти, и на неговото мнение са и другите членове на администрацията…

„ Внезапното овакантяване на Джон Болтън е знак на бъркотията, която е притеснителна за нашите съдружници още от първия ден на Тръмп “ – написа в Twitter спикерът на Конгреса Нанси Пелоси. И още: „ Устойчивото водачество и стратегическата външна политика са основни за гарантирането на националната сигурност на Америка “.

„ Днешните дейности на @RealDonaldTrump (профилът на президента в Туитър – бел. ред.) са единствено последният образец от неговия метод, учреден на държавния безпорядък и безразборните му политики за национална сигурност “, написа в Twitter водачът на малцинствата в Сената Чък Шумер. „ Ако възгледите на дипломат Болтън не са задоволително крайни за вас, тогава знайте, че Съединени американски щати се приготвят за още по-хаотични времена “.

„ Направо съм шокиран от днешната сериозна неустойчивост на американската външна политика “, написа демократичният сенатор Крис Мърфи. „ Не съм почитател на Болтън, само че светът се разпада, а въртящата се врата в американското управление дърпа Америка обратно от света в миг, когато е повече от нужна стабилната американска ръка “.

Тези мнения в стила на „ Не съм почитател на Болтън, но… “ през днешния ден се популяризират в целия центристки Twitter и демонстрират по какъв начин главната медийна пропагандна машина удостовери безумната жестокост на Болтън. Неоконсервативни пропагандисти като Макс Бут, който разгласява публикация във „ Вашингтон пост “ под заглавието „ Джон Болтън беше неприятен. Напускането му може да е по-лошо “.

Няма да се тормозя и съм съгласна с известната концепция в наши дни, че уволнението на Болтън е повратна точка за администрацията на Тръмп. Отсъствието му няма да върне към живот десетките хиляди венецуелци, които бяха убити от глобите на администрацията на Тръмп.

Неговото неявяване е малко евентуално да окаже въздействие върху непрекъснато провалящите се обещания на президента за изтеглянето на американските военни от Сирия и Афганистан. Но това по никакъв метод няма да утежни обстановката или може би ще я усъвършенства малко.

Политическата и медийната класа полудява всякога, когато този президент устно изрази опцията да обезсили интервенциите в чужбина, само че го утвърждава незабавно щом направи противоположното и ускори тези интервенции. Тази класа, несъмнено, ще се опълчи на неочакваното унищожаване на най-яростния подпалвач на войни, който може да бъде открит във Вашингтон, окръг Колумбия.

Вечната война беше станала толкоз естествена, че основателите на този разказ постоянно представяха всяка стъпка по нейното ограничение като ненормална и грозна.

Техният отговор за отстраняването на Болтън ви споделя всичко, което би трябвало да знаете за това какво в действителност съставляват тези по този начин наречени „ центристи “. А те са жадни за принуждение екстремисти, чиято идеология заплашва целия свят.

*Авторката е самостоятелна американска журналистка.

Източник: "Труд "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР