Джолиби, филипинска икона, обвинена в износ на лошо заплащане, условия

...
Метро Манила, Филипините – На 6 юли, Националния ден на
Коментари Харесай

Метро Манила, Филипините – На 6 юли, Националния ден на пърженото пиле в Съединените щати, Винсент Круз и тълпа от поддръжници влязоха в клон на Jollibee на Journal Square, Ню Джърси.

Крус и около 50 служители и поддръжници искаха да привлекат вниманието както на ръководството, така и на клиентите в най-натоварения ден от годината за филипинската верига за бързо хранене.

Крус е сред деветте бивши филипински служители в клона на Journal Square, които твърдят, че са били уволнени от ръководството на Jollibee през февруари, след като са подали петиция за по-добри заплати и условия на труд.

Застанал пред касата, 19-годишният бивш готвач на пържени картофи вдигна мегафон и извика изискванията на новата кампания „Justice 4 Jollibee Workers“, включително възстановяване на работа, просрочени заплати, извинение от Jollibee и повишаване на основното заплащане от $14 на $17 на час.

„За всички колеги, които са преживели или в момента изпитват подобни борби, искаме да бъдете смели и да предприемете действия“, каза Круз, който емигрира в САЩ през 2021 г., пред Ал Джазира.

За Круз, чието семейство във Филипините смята Jollibee за обичана марка, предполагаемото отношение към него от компанията беше „изключително сърцераздирателно“.

Jollibee, която е специализирана в пържено пиле и друга бърза храна, е една от най-емблематичните филипински марки.

Веригата управлява повече от 6500 клона по целия свят, около половината от които се намират извън Филипините.

През първото тримесечие на 2023 г. Jollibee Food Corporation (JFC) отчете приходи от около $1 милиард – което е с 28,5 процента повече от предходното тримесечие – 20,2 процента от които идват от Северна Америка.

JFC обяви планове за добавяне на още 500 магазина в САЩ, които имат най-голямото задгранично население от филипинци, през следващите пет до седем години.

През 2021 г. списание Esquire класира Jollibee като 13-ата най-голяма верига за бързо хранене в света и единствената неамериканска компания в топ 15.

Но служителите на Journal Square казват, че Jollibee не само изнася своята популярна филипинска бърза храна, но и рекорд от нелоялни трудови практики.

Откакто стартираха кампанията си, работници от повече от дузина други клонове в САЩ и дори Филипините се свързаха с тях с негативни преживявания.

Ръководството на Jollibee's Journal Square твърди, че съкращенията са били необходими поради финансови затруднения, твърдение, което Круз и другите работници казват, че няма смисъл, като се има предвид, че клонът е наел 13 нови служители две седмици след уволнението им.

Крус и другите работници са подали жалба до Националния съвет по трудови отношения (NLRB) и очакват резултата от неговото разследване дали компанията е нарушила правото им да се организират, за да подобрят условията си на труд.

„Надяваме се, че NLRB ще бъде съпричастна. За нас това е много сериозен случай – очевидно е, че Jollibee е нарушил трудовите права“, каза пред Al Jazeera Джаки Мариано, адвокат от групата за застъпничество Mission to End Modern Slavery.

В изявление за Al Jazeera Jollibee North America каза, че съкращенията са били чисто финансово решение, свързано с условията в този клон.

„Действието се дължи на финансови обстоятелства, специфични за този магазин и не са свързани с други твърдения, разпространявани онлайн“, каза говорител. „С местоположението си в близост до транспортен център, клонът на Journal Square не се е възстановил от промените в поведението на клиентите след пандемията, включително хора, работещи от вкъщи, вместо от офиси.“

На 14 юли Facebook свали страницата на кампанията „Justice 4 Jollibee Workers“, цитирайки използването на логото на Jollibee като „нарушение на стандартите на общността“.

Мариано каза, че Jollibee е известен с практика в индустрията за бързо хранене, известна като погрешна класификация, при която работниците се задържат като персонал на непълно работно време за неопределено време, въпреки че обикновено работят на смени, близки до пълно работно време. Практиката позволява на работодателя да избегне предоставянето на предимства на персонала като платен отпуск и заплати на пълен работен ден.

Крус каза, че мениджърите му често удължавали часовете му за почивка, за да поддържат работното му време точно под осемчасовия праг, дори когато работел на допълнителни смени, и го натоварвали с допълнителни отговорности, като вдигане на тежки предмети в склада, без допълнителни плащам.

„С 14 долара на час едва можете да оцелеете, живеейки толкова близо до такъв столичен район, където всичко е супер скъпо“, каза Круз.

През февруари Smashburger, собственост на Jollibee, беше осъден да плати обезщетение на 241 служители, след като бе установено, че е нарушил законите на Ню Йорк за платен отпуск и отпуск по болест.

„Мотивът на Jollibee е да поддържа високи печалби чрез намаляване на разходите за труд“, каза Мариано.

„Ето откъде са получили целия този капитал от неизплатени обезщетения. Той също така разчита на програмата за износ на работна ръка на Филипините с 4 милиона филипинци в САЩ, съставляващи пазарната база на компанията.“

Условия у дома

Твърденията за лоши трудови практики в Jollibee се простират чак до Филипините, където компанията е основана през 1978 г.

Джанин, която прекара една година работа в два клона на Jollibee в Антиполо Сити през 2021 г., каза, че й е отказано заплащане за извънреден труд за смени, продължаващи от 15:00 до 1:00, и ще бъде принудена да купува остатъци от храна в края на деня.

„Веднъж трябваше да взема три поръчки спагети!“ Джанин, която поиска да използва псевдоним, каза пред Al Jazeera, добавяйки, че е печелила 375 филипински песо ($6,65) на ден минус 50 песо такса ($0,89) за агенция за подбор на персонал.

Както в САЩ, Jollibee във Филипините е обвинен, че е лишил служителите си от облаги и сигурност на работното място, като ги е задържал като работници на договор за неопределено време.

През 2018 г. Министерството на труда и заетостта на Филипините (DOLE) каза, че JFC оглавява списъка на компаниите с най-много договорни служители.

Когато DOLE нареди на компанията да легализира близо 7000 от работната си сила, JFC подаде жалба, преди да уволни 400 работници.

JFC не отговори на искане за коментар. Но в предишни изявления той поддържаше, че спазва всички трудови стандарти и работи само с „реномирани“ изпълнители, настоявайки, че отговорността за легализиране на работниците е на агенциите за набиране на персонал.

През същата година председателят на JFC Тони Тан Чактионг каза пред репортери, че договорирането е нещо от миналото и е допълнено от аутсорсинг на ролите на служителите.

Джером Адонис, генерален секретар на профсъюза Kilusang Mayo Uno (KMU), каза, че да станеш редовен служител при изпълнител и в основната компания са две много различни неща.

„Как можете да се пазарите за пълните си права, заплати и придобивки с агенция, която зависи само от временния договор между тях и Jollibee например?“ Адонис каза пред Al Jazeera, добавяйки, че работниците не се радват на взаимоотношения служител-работодател с Jollibee, дори ако са разположени в клоновете на компанията.

„Така се заобикаля закона“, каза Адонис.

KMU изчислява, че около 29 000 от повече от 36 000 служители на JFC са на договор, увеличение след директивата на DOLE от 2018 г.

Дениз, която е работила като мениджър на клон в JFC в продължение на 12 години, каза, че Jollibee обикновено избира няколко работници, които ще бъдат редовно назначени директно в компанията.

„Базирано е на ефективността. Трябва да кандидатствате и след това ние оценяваме“, каза Дениз, която поиска да бъде споменавана с псевдоним, пред Ал Джазира.

Адонис, профсъюзният лидер, каза, че подобен стандарт е „несправедлив и произволен“.

„Те карат работниците да се състезават за собствените си права. Те трябва да бъдат директни служители, докато фундаменталните им права да членуват в синдикални организации трябва да бъдат зачитани“, каза той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР