Джинджифилът е познат още от древността и се използва не

...
Джинджифилът е познат още от древността и се използва не
Коментари Харесай

Как се консумира джинджифил

Джинджифилът е прочут още от древността и се употребява освен в кулинарията, само че и за лечебни цели. Можете да си приготвите чай с корен от ароматното растение, който е подобаващ за кашлица или лекуване на простудни болести.

Не се харесва на всеки, несъмнено, най-много поради своя лютив усет и напълно лекия мирис на лимон. Всъщност подправката е доста ефикасна при най-различни здравословни неразположения – оказва помощ за болки в гърлото, контролиране на кръвното налягане и други

Доста постоянно отварата от джинджифил се употребява за изгаряне на мазнини, а съществуват и предписания с него, за които се твърди, че оказват помощ на онкоболни. Обикновено за лекуване се предлага пресният корен от джинджифил, а не на прахуляк.

Освен за лекуване на разнообразни неразположения, подправката се употребява доста постоянно и в кулинарията. Можете да употребявате сушен, на прахуляк или свеж. Пресният джинджифил е желателно да го съхранявате в ледник, а сушеният, който е в пакетчета, можете да държите на мрачно и хладно.

 Чай от Джинджифил

Според Аюрведа, джинджифилът е фалшификация, в която се съдържат всички шест усета – солено и сладко, люто и горчиво, кисело и стипчиво. Когато се подготвя чай, джинджифилът би трябвало да бъде обелен. След това се нарязва на тънки филийки и се поставя да се вари в литър вода. В кулинарията нормално се употребява настърган или на прахуляк.

Джинджифилът е извънредно известен в азиатската кухня – там най-често се настъргва или нарязва, след което се накисва за малко във вода и се поставя към гозбата съвсем най-после.

В Индия, с цел да си създадат сос към месни гозби, запържват подправката, а в Китай постоянно се вари или пържи. Джинджифилът подхожда, обаче освен на месни гозби – можете да го слагате и в десерти. С подправката можете да придадете лют усет на плодови салати, мармалади, кремове.

 Джинджифил

Освен за солени гозби, в Китай е извънредно известен консервираният джинджифил – за тази цел се употребява специфичен тип от подправката – консервира се по-месест и не толкоз лютив джинджифил.

Корените се събират преди изцяло да узреят – би трябвало да са сочни и свежи. Консервираният вид на подправката най-често се употребява в сладкарството, само че у нас към момента не е задоволително известен.

Джинджифилът може да се добави още към супи, разнообразни сосове, зеленчуци. Сложете щипка джинджифил в доматения сос – ще му придаде доста прелестен мирис. Съвсем малко от подправката, настъргана на ситно, в случай че е прясна, ще направи салатата ви от алено цвекло доста екзотична. Може да се комбинира с подправки със мощен мирис, като чесъна, да вземем за пример.

Бременните и кърмещи дами би трябвало да лимитират приема на подправката. Джинджифилът има антисептично деяние и е ефикасно при хранителни отравяния. Действа интензивно и при гадене, нарушено храносмилане и диария. Според някой източници е и отличен афродизиак.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР