Джеймс Мърдок [21st Century Fox] Три месеца след като инвеститорите

...
Джеймс Мърдок [21st Century Fox] Три месеца след като инвеститорите
Коментари Харесай

Джеймс Мърдок влиза в борда на Tesla

Джеймс Мърдок

[21st Century Fox] Три месеца откакто вложителите в производителя на електрически автомобили Tesla настояха за усилване на механизмите за надзор в корпоративното ръководство, към съвета на шефовете на компанията ще се причислят двама нови мениджъри, с което съставът на органа ще се разшири до девет души. Едното ново лице в борда е основният изпълнителен шеф на медийния конгломерат 21st Century Fox Джеймс Мърдок, предава Financial Times.

Мениджърът е наследник на медийния магнат и изпълнителен ръководител на групата Fox Рупърт Мърдок. В предишното синът на австралийския милиардер е заемал разнообразни управителни длъжности в медийната империя на татко си, измежду които основен действен шеф, ръководител и основен изпълнителен шеф на BSkyB, Sky Deutschland и Sky Italia – бизнесите, които сега съставляват Sky, отбелязва изданието. Темата за щадящите околната среда коли също не е непозната на Джеймс Мърдок – до момента в който управляваше BskyB, медията стартира да си партнира със " зелената " таксиметрова компания Green Tomato, в опит да понижи излъчванията си на парникови газове, напомня FT.

Освен Мърдок-младши към борда на шефовете на основания в Пало Алто, Калифорния, производител на електрически автомобили ще се причисли и Линда Райс. Тя е ръководител на американския издател Johnson Publishing Co (JPC) и основен изпълнителен шеф на Ebony Media Operations. JPC издава списанията Jet и Ebony, ориентирани към афроамериканския пазар.

Назначенията на двамата мениджъри в екипа на Tesla стават факт, откакто през април група вложители, включително и пенсионният фонд на държавните учители в Калифорния и компанията Hermes Equity Ownership Services, оказаха напън върху автопроизводителя за въвеждане на по-силни механизми за надзор от страна на борда. Целта им беше по този метод да се ограничи въздействието на основателя на сдружението Илън Мъск и да се предотврати така наречен групово мислене – процедура, при която вземането на решения се случва на равнище група, което oбикновено лимитира креативния метод или самостоятелната отговорност на членовете на групата. В писмото си вложителите приканиха в борда на Tesla да влязат двама нови шефове, които не са свързани с Мъск, и акцентираха, че всеки от членовете на управителния орган би трябвало да предстои на преизбиране всяка година, напомня още изданието.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР