Джейлан е роден в Истанбул през 1959 година. Завършва факултета

...
Джейлан е роден в Истанбул през 1959 година. Завършва факултета
Коментари Харесай

София Филм Фест представя най-успешните филми на Нури Билге Джейлан

Джейлан е роден в Истанбул през 1959 година. Завършва факултета по инженерство в Босфорския университет и по-късно учи кинорежисура в университета „ Мимар Синан ”, Истанбул. В края на 1993 година стартира фотосите на късометражния си филм „ Какавида “ като употребява негатив от Русия и лента с изминал период на валидност от държавната телевизия.

„ Какавида “ е първият турски късометражен филм, селектиран в главния конкурс на Кан 1995. Пълнометражните му филми „ Градчето “ (1997) и „ Облаци през май “ (1999) получават интернационално самопризнание и голям брой награди. След като е почетен с Grand Prix и наградата за най-хубав артист в Кан през 2003 година, третият му пълнометражен филм „ Отчуждение “ обикаля десетки фестивали в целия свят и печели над 20 интернационалните награди, като става най-награждаваният турски филм.

„ Градчето “, „ Облаци през май “ и „ Отчуждение “ оформят „ трилогията на провинцията “ на Джейлан. В тях той снима свои близки другари и фамилията си като артисти, самичък работи като оператор, монтажист, звуков дизайнер, сценарист и режисьор. През 2006 година „ Климати “ печели наградата на ФИПРЕССИ в Кан, през 2008 година „ Три маймуни “ е отличен с премията за най-хубав режисьор още веднъж в Кан. Година по-късно Джейлан е член на главното жури на фестивала, а през 2011 печели Grand Prix още веднъж в Кан за интернационалната копродукция „ Имало едно време в Анадола “. „ Зимен сън “ през 2014 година е почетен с най-високото отличие в Кан – „ Златната палма “.

Ретроспективата на Нури Билге Джейлан в границите на 23-тия София Филм Фест стартира с „ КЛИМАТИ “ (2006). Филмът е прочувствен портрет на интимните връзки на една двойка, роман за разпадането на връзката сред университетския професор Иса (в ролята е самият Джейлан) и много по-младата от него Бахар (ролята е поверена на брачната половинка му - Ебру). Историята сред тях се разпростира в продължение на три сезона, с цел да показа на феновете дълбока персонална и трогателна действителност, в която единият убива любовта на другия. Според „ Ню Йорк Таймс “, „ Климати “ е един мощен портрет на екзистенциалната самотност, в който изображенията приказват по-силно и доста по-въздействащо, в сравнение с каквито и да било думи “…

* * *
„ ТРИ МАЙМУНИ “ (2008) наблюдава един политик, по нехайство умъртвил човек с колата си през нощта на необитаем път. Избягал от мястото на престъплението, той убеждава с заричане за сериозна сума дългогодишния си водач да поеме виновността му. Ала унижението от тази договорка става причина за спомагателни затруднения в трагичното съществуване на фамилията на шофьора… „ В този филм всеки кадър като че ли е свален от стената на художествена изложба – всички са толкоз мощни и изпълнени с страст “ („ The Hollywood Reporter “).

* * *
„ ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ В АНАДОЛА “ (2011) показва живота в малко провинциално градче през призмата на престъпна история, ловко преплетена с претекстове от разкази на Чехов. В историята има осъществено закононарушение, а нейният създател съчетава способи за пресъздаване на сюжета, заети от престъпните драми и даже от уестърн-традициите, с цел да запознае феновете с един полицейски комисар, един следовател, локалния лекар и двама хипотетични убийци, които търсят мъртвец, заровен нейде в полето, и в процеса на търсене стигат до значими житейски истини… „ Имало едно време в Анадола “ е философски “роуд муви “, отдаден на живота, гибелта и границите на познанието “ („ Ню Йорк Таймс “).

* * *
Носител на „ Златна палма “ в Кан, „ ЗИМЕН СЪН “ е роман за някогашен артист, който обича да си спомня своето бохемско минало от убежището си - комфортен фамилен дом в Кападокия. Обсебен от своята поза на образован селски благородник, той скрито е малтретиран от несигурността си, която се пробва да прокуди посредством безкрайни проучвания на турския спектакъл и с писане на публикации за локалния вестник… „ Зимен сън “ е ловък взор оттатък недоверието, предразсъдъците, самотата, страховете, заблудите, цинизма, безнадеждността и омразата, като показва битката на един човек със самия себе си и опита му да се оправи с отчуждението от света… “ („ The Telegraph “).

* * *
Осмият пълнометражен филм на Нури Билге Джейлан „ ДИВАТА КРУША “ е копродукция сред Турция, Франция, Германия, България (РФФ Интернешънъл – Стефан Китанов), Босна и Херцеговина, Македония и Швеция, осъществена с поддръжката на ИА „ Национален кино център “ и в партньорство с „ Ню Бояна Филм Студиос “ (Nu Boyana Film Studios).

Творбата беше показана премиерно в главния конкурс на Кан през 2018 година и бе призната извънредно топло от публиката и рецензията. Филмът споделя историята на младия Синан, буйно влюбен в литературата, чиято фантазия е да стане публицист. След завръщането си в своя роден град в Анадола, той се пробва да откри средства, с които да издаде книгата си, само че е преследван от разнообразни проблеми, в това число и задълженията на татко му… Съдбата постоянно си играе с хората и обича да сервира изненади…

„ Дивата круша “ е гальовен, хуманен и изтънчено сниман филм, с превъзходна актьорска игра, дело на турския занаятчия на киното Нури Билге Джейлан, притежател на „ Златна палма “ – творбата е издържана в присъщия му метафизичен, леко печален и изпълнен със характерно възприятие за комизъм жанр, който е безподобен и същински магнетичен. Филмът е самобитна елегия, отдадена на фантазиите и родното място - и по какъв начин завръщането към тях от време на време е причина за необикновен, сладко-горчив усет на носталгия… Това е следващата дълбока, изпълнена с мъдрост творба на изключителния актьор Джейлан. “
Питър Брадшоу, The Guardian
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР