„Джем и Джем“ ООД е семейна компания, основана в Пловдив

...
„Джем и Джем“ ООД е семейна компания, основана в Пловдив
Коментари Харесай

„Джем и Джем“ - майсторът на сладката „Брей!“ на „Кауфланд“

„ Джем и Джем “ ООД е фамилна компания, учредена в Пловдив през далечната 1995 година Дружеството е профилирано в производството на висококачествени плодово-захарни консерви. Стартът е изработен с балсам от зелени борови шишарки, който и през днешния ден е част от богатото им портфолио. В момента асортиментът включва над 200 продукта - конфитюри, сладка, мармалади, топинги, плодови пълнежи и други Сред бутиковите им артикули е конфитюр от рози, както и розов балсам с дестилат от маслодайна роза Damascena. Произвеждат и специфична серия за диабетици, както и биосладка и биоконфитюри. А рачелът от тиква и сладката от печени плодове са обичайни деликатеси, с които доста се гордеят.



Фабриката е ситуирана на повърхност от 7000 кв.м, с три индустриални цеха, като следва строителството на още един. В сдружението работят към 60 индивида, а индустриалният годишен потенциал е 3000 тона. 30 % от продукцията е насочена за износ в над 35 страни. Освен в Европа, тя се осъществя и в Азия, Америка и арабските страни като най-големият пазар е в Китай.



От предходната година „ Джем и Джем “ ООД създава сладката от националната продуктова линия „ Брей! “ на „ Кауфланд България “. В тази връзка беседваме с инж. Стойко Кировски, шеф на „ Джем и Джем “ ООД и ръководител на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България.



- Инж. Кировски, по какъв начин оценявате самодейността на „ Кауфланд България “ да се концентрира върху българските производители и българските артикули, създавайки марката „ Брей! “?

- За нас беше огромна чест, че успяхме, макар конкуренцията, да спечелим плана на „ Кауфланд България “ за произвеждане на артикули под националната марка „ Брей! “. Така ни се даде късмет да покажем нашите благоприятни условия, технология и предписания такива, каквито са употребявали нашите баби. Това е една чудесна самодейност. Радваме се, че екипът на " Кауфланд България " се насочи към артикули с високо качество. Ние, българските производители на консервирани плодове и зеленчуци, израснахме дружно с комерсиалните вериги в отговор на техните високи критерии.



- Какви сладка произвеждате под марката „ Брей! “? Разпознаваем ли е този бранд измежду потребителите?

- Сладката с марката „ Брей! “ са разпознаваеми и харесвани от потребителите, а за това „ приказва “ размерът на поръчките на „ Кауфланд “. Прави усещане, че от десетина години потребителят от ден на ден търси българското. Като цяло марката „ Брей! “ е с доста високо качество и се продава доста добре. Под марката „ Брей! “ произвеждаме 12 продукта - 10 от тях са сладка, а другите два - шипков мармалад и рачел от тиква. Иначе с „ Кауфланд България “ работим дружно от към 5 години. Там продаваме артикули и от нашата марка.

- По какви предписания вършиме сладката с марката „ Брей! “ и има ли нещо характерно в тяхното произвеждане?

- Рецептите с марката „ Брей! “ са обичайни, български, които познаваме от нашите баби, без консерванти, без оцветители, без аромати - те са единствено от плодове и от захар. Тънкостите са в това, че използваме нежна технология при самото варене, без механични разбърквания - по този начин се резервира целостта на плода. Друго наше преимущество е, че избираме избрани сортове плодове с добър усет, да са най-подходящи при промишлената обработка. Например сортът ягоди, който използваме е с натурален мирис на диви ягоди.



- А какви плодове употребявате и по какъв начин ги подбирате?

- Заради чудесния климат в България се отглеждат извънредно вкусни плодове и зеленчуци. Поради тази причина в нашето произвеждане влагаме извънредно български плодове, създадени както стандартно, по този начин и биологично. Годишно в нашето произвеждане влагаме над 1000 тона плодове, а произвеждайки краен артикул от тях, способстваме за по-голяма добавена стойност, от която българската стопанска система се нуждае.

- Използвали ли сте европейски средства за модернизацията на Вашата фабрика?

- Работили сме по 6 европейски стратегии. Последният ни план от 2018 година е по подмярка 4.2 от Програмата за развиване на селските региони. Той е за построяването на нов завод и чакаме утвърждение всеки миг. Също по подмярка 4.2 изготвяме нов план, който е за създаване на фотоволтаична система за лични потребности и, както и други уреди, нужни за нашата работа.

- Как се борите с конкуренцията?

- Ние сме в чудесни взаимоотношения с всички съперници, не се борим с тях. Напротив - взаимно си оказваме помощ, и бих споделил, че сме едно огромно семейство. Конкуренция би трябвало да има, тъй като това дава тласък за по-успешно развиване.

- А каква е формулата за Вашия триумф?

- Аз имам една философия - когато реализирам триумфи, не се възгордявам, а когато имам провали - не изгубвам вяра. Така, с доста труд и неизменност, продължаваме нашето развиване. Имали сме доста сложни моменти, само че с помощта на това, че със брачната половинка ми сме експерти, приключили Университета по хранителни технологии, където равнището на образование е доста високо, постоянно сме намирали вярната посока.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР