Дизайнът на мярката 60/40 трябва да се промени. Около това

...
Дизайнът на мярката 60/40 трябва да се промени. Около това
Коментари Харесай

Бизнес и синдикати настояват: Дизайнът на мярката 60/40 да се промени

Дизайнът на мярката 60/40 би трябвало да се промени. Около това мнение се сплотиха представители на бизнеса и синдикати в " Денят стартира ". Според ръководителя на АИК Васил Велев при започване на идната седмица е безусловно наложително да се свика Тристранния съвет.



Тоя съобщи, че е импортирано предложение мярката 60/40 да стане 100/75. По думите му, това е постижимо с смяна на трите текста в 151 разпореждане. Така с 5 пет пъти по-малко средства ще могат да бъдат подкрепени тези, които фактически имат потребност от поддръжка.

" Лесно е - когато предприятието работи, то заплаща 100% за времето, когато работи. Когато не работи, за времето на насилствен престой - страната компенсира единствено за това време със 75% от дневната отплата за служащите ", посочи Велев

Предложението беше подкрепено и от президента на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов. Според него има законова опция това да се случи.

" Абсолютно несъмнено е, че дизайнът би трябвало да се промени и това сме го говорили в границите на една година. Ние сме създали калкулации и съм склонен, че би трябвало да се създадат корекции. Когато ни поканят, ще сложим предложенията на масата ".

Проблемът не е толкоз, че няма пари, а механизмът на бюджета на тяхното потребление. Предприятията би трябвало да бъдат подкрепяни по друг принцип. Пенсионерите също, разяснява още Манолов.

Според Иван Нейков в такава рецесия и работодателите, и служащите са в една лодка. Големият проблем е във философията на ограниченията до момента, а те бяха в един шаблон да вкараме всички. Проблемите не са идентични. Сега би трябвало да се стигне до всеки отрасъл, а това желае повече старания, нашарване на ограниченията, сподели още Нейков.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР