Дивият Козел води атрактивна група с музиканти от Латинска Америка

...
Дивият Козел води атрактивна група с музиканти от Латинска Америка
Коментари Харесай

Бардове от шест държави идват в Бургас за „Солени ветрове“, 10 песни включени в конкурса

Дивият Козел води атрактивна група с музиканти от Латинска Америка и Полша, измежду новите участници е и стихотворец с китара от Рим 

28 барда, пет дуета и една група ще вземат участие в двудневния интернационален фестивал „ Солени ветрове “ в Бургас. Летните празници на изпятата лирика ще започват за 15-та поредна година на сцена „ Охлюва “ в Морската година на 18 август, оповестиха за Флагман.БГ уредниците от Сдружение „ Солени ветрове “. 

10 песни с гражданска позиция пък са включени в състезанието „ Срещу вятъра “. Наградата за спечелилия е дребна пластика на скулптора Христо Дюлгеров, особено направена за най-големия интернационален фестивал на поетите с китара (бардове или още Singer-songwriters) в България.

Председател на журито е младият музикант Самуел Мануелян, който предходната година завоюва огромната премия от „ Солени ветрове “ с авторската си ария „ Мечтател “, която извършиха ослепително с пианиста Йордан Петков.

За първи път на сцената ще забележим Марио Курти от Рим, който е прочут на меломаните в Италия като добър музикант. Свирил е в няколко групи, само че през последните няколко години се е отдал на солова кариера. Участвал е във фестивали на любовната ария със свои композиции. 

Поетесата с китара Татяна Йотова, която преди броени дни завоюва премията на публиката на „ Бургас и морето “ с Хайгашод Агасян, Сони, Нани и песента им „ Бургаско море “, още веднъж ще е измежду обичаните реализатори на интернационалния бардфест.

Любопитното е, че за следващ път на една сцена в Бургас ще забележим бардове от Украйна и Русия, които не един път са омагьосвали бургаската аудитория с песните си. 

Феновете на изпятата лирика тръпнат в очакване да видят и бургазлийката Теодора Станчева, която за първи път ще взе участие в „ Солени ветрове “, въпреки че от дълго време е известна с песните си. Чрез барда Пламен Ставрев тя открива магията на акустичния тон и стартира да написа авторски песни в жанр благозвучен и различен рок. Участва в групата „ Bee In The Bonnet ”, с която има издадени три албума, а през последните три години, се изявява дружно и с музикантите от плана „ Прегърнат облак ”, които имат публикуван едноименен албум, записан онлайн в естествена, нестудийна среда.

С огромен интерес се чака и дебютът на „ Солени ветрове “ на „ Ellas de Tarragona “. В тази интернационална музикална група се изявява неотдавна и бургазлията Красимир Йорданов, прочут към този момент и в далечна Малта с артистичния си псевдоним Див козел. Бардът води със себе си музиканти от Латинска Америка, България и Полша. В бандата са Любомира Стойчева (България) - цигулка и вокал, уредник на турнето; Мария Гонзалес (Аржентина) - китара, хармоники и вокал; Марта Левко (Полша) - китари, перкусия и вокал; Надежда Цанкова (България), посетител музикант - дудук, барабан и вокал; Арауко Арауко (Чили), посетител музикант - чаранго, кена и бодран и Красимир Йорданов - бард, специфичен посетител.

Фестивалът се реализира и с общителното подпомагане на Община Бургас и КЦ " Морско казино ", които дават финансова поддръжка, сцената, озвучаването логистична помощ и другарство.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР