Дивият чесън, познат още като левурда, е интересна подправка и

...
Дивият чесън, познат още като левурда, е интересна подправка и
Коментари Харесай

Дивият чесън (левурда) изобилства от магнезий

Дивият чесън, прочут още като левурда, е забавна фалшификация и ползотворно лекарствено средство. В него се съдържат редица детайли, като етерични масла - дивинилсулфид, винилсулфид и следи от меркаптан.

Именно последната съставна част придава характерният мирис на левурдата. В листата на дивия чесън се съдържат и неповторими съставки като витамин С и мощни фитонциди, с отлични фунгицидни и бактерицидни свойства.

Нови проучвания потвърдиха, че в дивият чесън се съдържат доста по-високи количества магнезий, манган, серни съединения и желязо, спрямо елементарния чесън.

Именно магнезият е детайлът, чиито свойства занапред стават известни. Той е животоспасяващ и играе основна роля в поддържането на положително здраве и вярното действие на клетките в човешкото тяло. В композиция с останалите детайли, които се съдържат в дивия чесън, той се трансформира в лек за всяка болка.

Дивият чесън съставлява многогодишно луковично растение. Може да се откри из цяла България, най-много в сенчестите широколистни гори. За лекуване се употребяват луковиците и стръковете на растението. Благодарение на съдържащите се в него микроелементи, тя се употребява за лечение на грип, стафилококи, стрептококи и дизентерия.

 Левурда

Активността му е доста по-силна от тази на култивирания чесън. В националната медицина се употребява за намаление на високото кръвно налягане и холестерола.

С него се предотвратява и отлагането по стените на кръвоносните съдове. Всякакви стомашно-чревни разстройства, както и заболявания на стомашно-чревния тракт се лекуват още веднъж с левурда.

Като цяло, приемът на левурдата работи тонизиращо и диуретично на организма. Тя има очистващо и кръвоспиращо деяние. Освен това покачва познавателните функционалности, дружно с паметта.

Сокът от растението се предлага за консумация за възобновяване на хранителния баланс в организма. Екстрактът от него пък се предлага против оловно отравяне.

Освен за вътрешно, левурдата се употребява и за външна приложимост. С него се промиват гнойни рани.

Дивият чесън не се предлага за консумация от кора с гастрит, язва, хепатит и панкреатит, както и при бременни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР